Bedövad förmiddag

Förkyld och bedövad, efter tandhyginistens hårdhänta behandling, har jag ägnat förmiddagen åt att möta HP-anställdas och läsares kommentarer runt den nya formen.

Mitt samlade intryck är att åsikterna går isär, ömsom vin, ömsom vatten, och det var väl ungefär det jag hade väntat. Åsikterna inifrån huset är naturligtvis mer på detaljnivå – vi kan ju vår tidning utan och innan – än de som kommer från läsarna.

Något oväntat blev det en diskussion om svärtan i tidningen. Flera läsare upplevde att trycket var svagare, och det ska det inte vara. En tänkbar förklaring är att svärtan blivit sämre i ett antal tidningar och att det är det som drabbat de här läsarna. I tryckprocessen av runt 30 000 tidningar är inte kvaliteten exakt hela tiden. Ibland slinker sämre exemplar med.

Annars var det kul att riksnyheterna idag uppmärksammat föreningen Utgivarnas pressmeddelande om att Säpo inte skyddar medierna som lagen kräver. Utgivarna organiserar ansvariga utgivare från alla olika medier i Sverige; tidningar, etermedia och tidskrifter, och eftersom jag är suppleant i styrelsen har jag varit med om diskussionen som ligger bakom pressmeddelandet.

Vår samlade bild är att hot mot medier och journalister inte får den uppmärksamhet och skydd av polisen som är en förutsättning för ett land som vill ha fria medier. Nästan alla medier har tråkiga erfarenheter av hot från i första hand kriminella, men också från andra som inte vill veta av journalisters granskningar.

HP är absolut inget undantag. Både jag, i egenskap av ansvarig utgivare, och enskilda journalister har fått vänja oss vid att ta emot öppna eller förtäckta hot för att vi gör vårt jobb. I dagarna väntas för övrigt dom i ett mål om ofredande riktat mot en av våra journalister. Hoppas domarna i tingsrätten är beredda att statuera exempel mot dem som försöker hindra journalister från att sköta sitt jobb.

Viveka Hedbjörk, chefredaktör Hallandsposten

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *