Matchdag -6

Johnny

Vilken ära att få gästblogga i Hallandsposten och försöka förklara lite vem jag är och vad jag sysslar med för tillfället. I två månader nu har jag varit i Brasilien och jobbat med fotbolls-VM. Mer om det snart. Vem ar då jag? Johnny Ewerstein heter jag, född och uppväxt i en byhåla som heter Gullspång. Många känner till det då man gärna tar den vägen förbi till fjällen. Annars är nog Olof Mellberg och Linda Bengtzing de största lokala kändisarna. Men numera bor jag i underbara Halmstad och jobbar till vardags på Destination Halmstad. Är 28 år, bor i lägenhet i centrala Halmstad tillsammans med sambo och två hundar. Har genom hela livet haft en stor passion för idrott och de senaste fem åren har jag haft förmånen att jobba med bla U21-EM, SM-veckan gånger 2 och Dam-EM. Ett jobb som jag verkligen har älskat. Känner mig väldigt lyckligt lottad att känna sa varje dag jag kliver upp ur sängen. Min yrkeskarriär började innan jag gick ur KY Sports Marketing kan man säga då jag gjorde min sista LIA (lärande i arbete som det sa fint heter) på Halmstad & Co, idag Destination Halmstad och har varit fast där sen dess.

For ca ett år sedan fick jag frågan om jag ville åka till Brasilien i tre månader för att jobba för ICON. Det var en kvinna som jag jobbade med på U21-EM som idag är ansvarig för alla arenor under fotbolls-VM från ICON’s sida som frågade mig. ICON är ett internationellt företag som sysslar bla med branding av stora idrottsevenemang. Har ett par OS, VM och EM på sin meritlista. Själv hade min första erfarenhet av företaget 2009 när jag jobbade med U21-EM, då var det också ICON som ansvarade för alla skyltar och branding av Örjans vall. Bara frågan fick det ju att suga till lite i magen, vad innebär det, vad ska jag göra, hur skulle jag bo, kan inte språket, funkar engelska, helt ensam? osv osv. Mitt huvud var på högvarv ett par dagar. Detta var ocksa strax innan SM-veckan och Dam-EM skulle dra igång pa allvar. Man kan säga att det var en spännande sommar! 🙂
Men efter lite diskussioner med familjen så tog det inte lång tid innan jag tackade ja, hur skulle man ens kunna tacka nej till frågan, även om jag fortfarande inte riktigt hade klart för mig vad detta skulle innebära. Men tiden gick fort, helt plötsligt stod jag på Kastrup för påstigning till Rio. Vi skulle mötas där för ett par dagars introduktion. Det var jag, de elva andra ansvariga för deras respektive arena och de högre hönsen från ICON. Tog mig 27 timmar fran dörr till dörr. Men nu var jag äntligen där, nervöst började vi nästa dag med så mycket information som fick plats i huvudet och lite till. Lyssnade mest och lät de erfarna fråga. Yngst på plats och förmodligen den minst erfarna när det kommer till just branding. Men jag skulle märka ganska snabbt att min erfarenhet av att ha jobbat med stora fotbolls evenemang innan skulle hjälpa mig, känner igen nästan allt vi pratar om, fast från andra hållet så att säga. Tre dagar senare är det dags för oss att flyga ut till våra respektive städer. Jag var tilldelad Recife. En stad på nord östra kusten med ca 3.5 miljoner invånare om man räknar hela området. Hur skulle jag klara mig där helt ensam??

Alla ansvariga var tilldelad en Brasiliansk koordinator som skulle hjälpa oss med det mesta egentligen. Jag blev tilldelad Victor Cabrera. Och såhär två månder senare kan jag säga att jag aldrig skulle ha klarat mig såhär långt utan honom. Nu kanske jag kan beställa mat eller köpa en t-shirt själv men det är knappt. Brasilianarna älskar att prata med alla så tre, fyra frågar är mer än normalt. Även om man säger direkt att man inte kan prata språket.

Alla venue managers

Vi visste att vi skulle tillbaka till Rio för mer information två veckor senare. Dagarna dit var ganska bekväma. Vi hade tid att uppleva lite av den Brasilianska vintern (ligger på dryga 30 grader varje dag) Helt underbart men vi skulle märka ganska snabbt efter jag kom tillbaka från Rio att de dagarna var över.

DCIM100GOPRO

Mitt jobb går till stora delar ut på att lära mig exakt hur de olika grupper av folk rör sig på arenan och se till att det är skyltat där efter. Bla. Media, TV, VIP, VVIP, Hospitality, Åskadare, Spelare m.m. Så många genomgångar med de ansvariga för respektive område har det blivit. En annan del är att se till så all branding kommer upp som den ska. Kommer nog bli många fina bilder längs med denna veckan på vad vi har åstakommit. Nästa lördag är första matchen, Elfenbenskusten – Japan och då ska allt vara klart så ni får följa med på de sista installationerna.

P1030061

För en vecka sedan kom det fem killar hit, tre från England, en från Tyskland och en från Spanien som ska hjälpa mig att få upp alla skyltar och annan branding. Erfarna grabbar som jag har blivit mäkta imponerad av. De vet exakt vad de ska göra och jag behöver mesta dels bara ta hand om nya önskemål, om något är fel eller liknande. Lite av en ansvarig mottagare av all s-it kan man säga. Men jag gillar de!

Hoppas ni har fått en liten inblick i vad jag sysslar med, långt, långt hemifran. Ursäkta om jag missat en del å ä ö eller andra stavfel. Skriver på en engelsk dator. Har också idag jobbat sex veckor i sträck så börjar bli lite trött 🙂 Ses imorgon!

You’ll Never Walk Alone!

//Johnny!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *