Mickelson trotsade Bloggens tips…

Först och främst ett stort grattis till HGK:s damlag, som knep silvret i lag-SM bakom Barsebäck. Hade – i sammanhanget – superstjärnan Caroline Hedwall valt att spela nån annanstans vete katten om inte Halmstadtjejerna rentav kunnat vara med och fightats om guldet!
Hur som helst blir det intressant att följa kvintetten framöver på Nordea Tour, och vill det sig riktigt väl kan det till och med bli British Open-spel för Linda Henriksson, som hade en lysande vecka i Barsebäck.

Bloggen hade redigeringspass i söndags, vilket innebar att han kunde sitta klistrad framför tv:n på sportredaktionen och British Open-avslutningen (det rådde ingen tvekan om att t o m EM-fotbollen på Örjans vall skulle prioriteras bort…). Detta är ju nämligen en av årets absoluta höjdpunkter för en golfnörd som Bloggen och ingen som tittade blev väl besviken efter en sällsynt händelserik söndag men massor av segerkandidater långt in i ronden.
Här på redaktionen har vi av någon anledning dessutom engelska kommentatorer på golfkanalen, men det gör inget eftersom det höjer upplevelsen ytterligare. Bloggen är annars en gammal, trogen fan av Göran Z och hans underfundigheter, men det börjar bli väl mossigt i snacket och minnet är heller inte vad det varit… Fulke och Per-Ulrik håller för all del liv i de långa sändningarna med sin kunskap om spelet och spelarna, men det blir ändå för mycket dösnack och upprepningar om man tittar flera dagar i rad. Eftersom det dessutom bara är vi golfnördar som tittar behöver man inte förklara sjuttioelva gånger vad en links är. Till exempel.
När normalt vederhäftiga TT:s text från British Open ramlade in framåt kvällningen blev Bloggen tvungen att rätta till ett par felaktigheter i texten som skulle in i tidningen. Bland annat stod det att ”Stenson och svensk herrgolf aldrig varit närmare den första majorititeln”, vilket ju är att förvanska – läs glömma – historien.
Vi som varit med ett tag minns ju som om det vore i går hur nära Jesper Parnevik var vid två tillfällen på 90-talet, och Niclas Fasth har också varit tvåa en gång, om än ganska långt bakom David Duval.

Men att tippa skall nog Bloggen avhålla sig ifrån. Phil Mickelson skulle ju absolut inte kunna vinna efter segern i Scottish Open, men han brydde sig inte om att någon aldrig tidigare lyckats med den bedriften. En i sanning fenomenal prestation i dagens konkurrens även om han såklart hade en fördel av att slippa bästbollshetluften.
Henrik Stensons insats är också remarkabel, trots allt var han bara fyra slag sämre än Mickelson över 144 hål under två veckors tuff linksgolf, men kommer ändå att hamna i glömskans kammare. Hårda bud.
Muirfield passade Stenson eftersom han inte behövde använda sin något svajiga driver, och han toppade därmed faktiskt statistiken över fairwayträffar med storslagna 80 procent (Mickelson var bara 37:a med 61 procent). Stenson var dessutom bäst på att träffa greener på rätt antal slag med hela 79 procent (Mickelson 22:a med 64 procent).
Varför vann inte Stenson då? I hans fall tycks det alltid hänga på puttningen. I kategorin puttar per rond hamnade han först på 77:e plats med 31,75 (Lee Westwood toppade med 27,5 och Mickelson var sjua med 29,25), och när det handlade om enputtade greener var han 54:a med 29,2 procent (Westwood var överraskande bäst där också med hela 46 procent, Mickelson trea med 43 procent).

I övrigt noterade Bloggen framför tv:n att…
…tiden till slut hann ifatt Jimenez (men visst hade det varit kul om han vunnit)
…Westwood än en gång säckade ihop i avgörandets ögonblick och kommer sannolikt aldrig att vinna en major
…Scott gjorde nästan precis som fjol när han skänkte bort titeln till Els
…Tiger hade vunnit lätt som en plätt om han puttat som han gjorde med sin gamla Scotty Cameron, nu slog han förstaputtar som t o m Bloggen hade legat sömnlös efter och fick inte i de där känsliga två-, tremeterna alltför ofta (bara 32:a i statistiken)
…det tyvärr inte riktigt framgick av tv-bilderna hur svårt det är runt och på greenerna, man måste själv dit och bli mer eller mindre förnedrad innan man fattar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *