Tysken som inte kom upp ur bunkern

Skadeglädje är fel ord, men Bloggen känner alltid en viss tillfredsställelse när golfens största stjärnor visar sig precis lika mänskliga som du och jag när locket skall på.
Som när Bernhard Langer, den tyske golfmaskinen och perfektionisten som inte nöjer sig med att få avstånden i metrar utan föredrar halvmetrar, slarvar bort British Open för seniorer på ett sätt som hade gjort t o m Bloggen sömnlös i dagar.
Han ser fullständigt ohotad ut under hela slutrundan, maler sina par och birdies och leder med tre slag mest hela tiden, en marginal som visserligen krymper till två i slutet, men likväl behöver han bara göra en bogey på det sista – visserligen tuffa – hålet på för att vinna hela klabbet.
I det läget sätter han andraslaget i högerbunkern, men det gör ju egentligen ingenting eftersom det inte är någon av Royal Birkdales djupaste sandlådor, och i 99 fall av 100 går han ändå i hål på högst tre slag.
Det här var den 100:e gången…
Tysken kommer inte upp ur bunkern på första försöket, sätter sedan inte putten för bogey och så blir det – under över alla under – särspel mot någon som kroppsligt ser ut att vara hämtad från Bloggens golfliga vid namn Mark Wieber. Hört namnet nån gång? Inte, men det hade inte Bloggen heller.
Efter ett särspel som till en början blir rena parodin när mörkret lägrar sig över nejden vinner så denne Wieber dagen efter på det femte särspelshålet. Langer sa efteråt att han aldrig skulle satt bunkrarna i spel på det 72:a hålet utan spelat kort och tagit sin bogey – och trofén.
Tänk att en av golfvärldens mest rutinerade spelare som lirat på högsta nivå i mer än tre decennier också gör slika misstag. Det osade Van de Velde lång väg…
Två svenskar klarade cuten, Anders Forsbrand och Peter Dahlberg, och Bloggen har ett särskilt gott öga till den förstnämnde efter att ha lånat ut sina vapen inför ett British Open-kval för sisådär 30 år sedan.
Bloggen var kompis med förbundskaptenen Janne Blomqvist och bodde därför i samma hyrda hus som amatörlandslaget, där Forsbrand ingick. Men flygbolaget slarvade bort hans klubbor och där stod den lovande värmlänningen utan utrustning dagen före kvalet. Goda råd var alltså dyra, problemet var att han spelade med förlängda klubbor och sådana gick inte att trolla fram hur som helst. Det var då Bloggen erbjöd sina en tum förlängda bladklubbor med styvt skaft av det saligen insomnade märket Pedersen och Forsbrand tog tacksamt emot erbjudandet.
Hur det gick? Jo, första utslaget gick out-of-bounds och det blev inget British Open-spel, varken för Pedersen-klubborna eller den gode Forsbrand. Bara ett kul minne för Bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *