Gör om hcp-systemet och gör rätt!

På väg hem från Drott-debaclet i Luxemburg ringde Bloggen Fredrik Andersson Hed i Skottland för att förhoppningsvis få skriva om lite mer positiva saker i HP, men icke.
Hallänningen låg i perfekt slagläge för sin andra Europatourseger, men erkände att han var spänd och därmed hade han tio slag mer i söndags mot i lördags (66–76).
Som väl är går (alltid) nya tåg.

Bloggen har i sommar haft anledning att fundera lite över handicapsystemet och slutsatsen är en stilla undran varför är det så förbenat krångligt och exakt? Det är handicapgrupper med olika regler, decimaler hit och dit, CBA (Computer Buffer Adjustment), buffertzoner och gu´vet vad.
För att inte tala om slope som är ett så dumt påfund att man baxnar. I Storbritannien ser de flesta på traditionella klubbar ut som fiollådor när slope kommer på tal. Där nyttjar man fortfarande SSS (Standard Scratch Score) och sätter handicapen (utan decimaler) efter det. Är förhållandena sämre än vanligt går sekreterarna ut ur sina gömmor, håller upp ett finger i luften och höjer SSS med ett eller till och med två slag.
Det fungerade alldeles utmärkt förr även i Sverige och hade gjort så fortfarande. Golfen är inte menad att vara en exakt vetenskap.
Bloggen, som bara spelar tävlingar under pistolhot, ingår – om han fattat saken rätt – inte i CBA heller utan har sina egna handicapregler. Rätt eller fel? Han blir sålunda höjd vid en rond på 35 poäng, till skillnad från de som samtidigt deltog i tävlingen med valfri partner och starttid som kan bli sänkta på sina 35 poäng. Mystiskt. Någon måste haft otur när han/hon tänkt…
Och är det verkligen rätt att inte bli höjd vid en tävlingsrond på 28 poäng bara för att övriga tävlande var ännu sämre?
Handicapsystemet är unikt för golfen och det skall vi värna om, men gör det för guds skull enklare och begripligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *