Släpp prestigen och flytta fram!

När damernas Europatour gästade Vasatorps magnifika TC-bana i helgen mätte banan runt 5 700 meter – och det är inte alltid man spelar så långa banor.
Då undrar man stillsamt varför så kallade weekendgolfare, medelgolfare, hackare – eller vad man nu vill kalla den absoluta majoritet (manliga) spelare som befolkar våra banor – för det mesta lirar banor som är längre än så?
Dameliten slår regelbundet sina utslag en bra bit över 200 meter, hur många av ovanstående gör det? Många vill tro det, men jag kan lova – det gör de inte! Bloggen skulle uppskatta antalet till kanske fem procent trots klubbtillverkarnas löften att deras klubbor går längre för varje år.
Det ligger väldigt mycket i vad en känd amerikansk golfarkitekt (jag minns inte namnet just nu) sa, och fick oförbehållsamt medhåll av den nye sekreteraren i Royal & Ancient Golf Club; ”Handicapgolfare skall inte spela banor som är längre än runt 5 500 meter för att ha glädje och utbyte av spelet”.
Det är så sant som det är sagt.
Bloggen och några av hans gelikar i onsdagsligan tog fasta på detta inför den ännu inte avslutade säsongen och flyttade fram till silvertee på norra banan i Tylösand (knappt 500 meter kortare än brons) och det var som om en ny värld öppnade sig – eller om man så vill en förflyttning fyra decennier bakåt i tiden när kropparna fortfarande gick att vrida och huvudena var oförstörda.
Alla är i vilket fall rörande överens om att golfen blivit roligare, och flera har sänkt sin handicap efter många års stadigt hackande uppåt.
Men, invänder vän av ordning, slopesystemet skall väl rätta till detta? Förvisso, men golfen handlar ju mest om psykologi och känslan att slå ut längre fram kan inget slopesystem i världen kompensera. Man kan till och med kosta på sig en halvmiss och ha bollen i spel. Fantastiskt!
Många klubbar har i stället för färger på teekloten infört mått på banan (61, 59, 55 och så vidare) för att försöka få golfarna att flytta fram. Bloggen tycker i och för sig att det är en onödig manöver eftersom det har fungerat bra med färgerna i alla år, men OK, kan man ”lura” någon på det viset så får det väl gå.
För visst handlar det mest om prestige.
Halmstad GK har i dagarna för övrigt infört ytterligare en tee på södra banan med orange teekulor. Banan mäter då knappt 4 000 meter, 1 000 meter kortare än damtee (guld) och perfekt för många damer och äldre gentlemän.
För 99,5 procent av alla golfare i det här landet går golfen trots allt ut på att trivas och ha roligt, inte att späka sig. Och det går snabbare också, inte att förglömma i tider som dessa.

Kommentarer om “Släpp prestigen och flytta fram!

  1. Du har helt rätt i allt vad du skriver. Den enda haken är just handicapet. Eftersom många av oss spelar olika former av tävlingar vill vi gärna ha ett hcp som är anpassat till gul tee. Och säga vad man vill om slope-systemet, det går inte att få till det på ett bra sätt så att det passar alla. Av egen erfarenhet vet jag att mitt hcp just nu är flera slag för lågt beroende på att jag sänkt mig ett flertal gånger just från röd tee. Och det kostar på när jag sedan kliver tillbaka till gul. Men visst är det roligare att spela en kortare bana när du inte slår så långt längre. Du kan ju ta dig in på green på ”rätt” antal slag, kanske till och med slå tredjeslaget på parfem-hålen med en wedge. Precis som proffsen! Lösningen kan ju vara att man från början deklarerar att ronden inte skall vara hcp-grundande. Skillnad blir när man fyllt 75, då har man ju rätt att spela från rött även på tävling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *