Långt till hole-in-one-rekordet

Det blev mycket golf i helgen. På tv alltså om någon trodde nåt annat. Man blir ju spelsugen så det kryper i hela kroppen när man ser lirarna gå där i sina koatärmade spoatskjoator på gröna, fina banor…
Det började på morgonkulan med tävlingen från Black Mountain, där Rikard Karlberg kunde fått till ett särspel om han gjort eagle på sista. Tyvärr fick vi aldrig se Fredrik Andersson Hed (som representerar just Black Mountain nuförtiden) i aktion, hallänningen hade bara fyra spelare efter sig i resultatlistan och verkar långt ifrån toppformen.
Efter snöskottning var det dags för upplösningen i Abu Dhabi, och som vanligt var det Phil Mickelson som satte färg på tillställningen även om han la segern efter en dubbelträff i en ökenbuske. Men han såg lika glad ut för det – eller i alla fall oberörd – och gjorde direkt birdie på nästa. Där har vi något att ta efter allihop!
Att det inte lyckades för Henrik Stenson var egentligen både väntat och egentligen bra. Spelet är inte så enkelt att man kan vara huvudperson på en gala i Globen, efter alldeles för lite sömn sitta med i diverse tv-soffor, göra en relativt lång flygning till en annan tidszon, och sedan gå ut och spöa eliten. Inte ens Stenson klarar ett sånt program och det kändes på något sätt befriande. Men den här veckan blir han nog farligare!
När detta skrives följer Bloggen Patrick Reeds försök att skjuta en fjärde raka 63:a på PGA-touren, men det ser heller inte ut att lyckas. Som sagt, golf är inte fullt så okomplicerat.

Apropå hole-in-one – som Bloggen hade turen att peta i en för halvannan månad sedan – har National Hole in one Association i USA räknat ut oddsen för att göra en sådan. För en proffsspelare är chansen 1 på 2.500, för en låghandicappare 1 på 5.000 och en medelgolfare 1 på 12.500. Totalt gjordes 150.000 HIO förra året.
Världens okrönte hole-in-one-kung heter Mancil Davis, som har gjort 51 (ja, du läste rätt femtioen) HIO och dessutom tio albatross. Han gjorde sin första HIO som elvaåring, har som mest gjort åtta under ett och samma år, och hans ”längsta” HIO var på ett hål som mätte 340 meter.
Det finns en del att jobba på således…
Tiger Woods var för övrigt bara sex år när han hittade rätt för första gången, men är långt ifrån yngst. Tre år är rekordet och åt andra hållet, så att säga, är det 102 år.
Det längsta hålet någon gjort ett ”ess” på är 475 meter och Bloggen förmodar att det är en dogleg par-femma likt gamla åttan (var det väl?) på Falkenberg, där Gunnar Carlander slagit över skogen och rakt in på green på ett en gång. Bollen gick visserligen inte i hål, men han puttade i alla fall för albatross. Det är han nog rätt ensam om i det här landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *