Resan mot en bättre sving, del 1

bild

Bloggen och Erik Blomqvist analyserar slagen på datorn. Det finns utrymme för förbättringar…

En av många bra saker med golf är att man aldrig blir för gammal för att försöka bli bättre. Men går det att lära gamla hundar sitta?
Vi får se om sju veckor. Bloggen – en riktigt gammal hund med en ännu mossigare svingteknik med ett ursprung från 1960-talet – har anmält sig till en golfkurs på Halmstad arena, lockad av bra referenser och sugen på att testa något helt nytt i genren.
Bloggen är ju annars av den bestämda uppfattningen att en hjärnskrynklare skulle göra mer nytta än en svingguru, men vi får se…

Det var introduktion i måndags. Instruktören Erik Blomqvist frågade direkt vad mitt mål var med kursen (omfattande sju halvannan timma långa pass). Svaret blev – kanske inte oväntat – att slå längre, få bättre fart på klubbhuvudet med befintlig svinghastighet.
– Inga problem, det fixar jag om du gör dina läxor, sa Erik och så började han mäta upp hur det såg ut.
Det var där och då som gällde, han brydde sig inte ett dugg om eventuella gamla meriter. Järnfemman kom fram och det kändes ungefär som vanligt när man går direkt från bilen till första tee. Stelt och rostigt alltså. Träffbilden var ganska ok, men längden… Och det gick inte att åberopa kylan, regnet eller dimman heller. Det var bara att tugga i sig värdena som poppade upp på datorskärmen. Det positiva var att allt borde gå att förbättra.

Erik Blomqvists tämligen revolutionerande metod kallar han Balance Golf och går i mycket korta ordalag ut på att hålla kroppens tyngdpunkt – som finns strax under naveln – stilla genom svingen, och ha ett konstant avstånd mellan denna och bollen. Det är svårare än det låter i början. På bildskärmen visade Erik hur min tyngdpunkt fladdrade runt som en onykter mygga under svingen.
Ett mål är att man på det sista passet skall kunna blunda och träffa tio bollar någorlunda rent. Fan trot.
Det är nämligen lättare sagt än gjort för en som lärde sig spela golf för snart ett halvt sekel sedan genom att mer eller mindre gunga sig igenom rörelsen.
Men lyckas man kan man – enligt Blomqvist – svinga precis hur som helst, och han tar direkt död på ett antal myter, som att hålla huvudet stilla och ha rak vänsterarm (gäller högerspelare). Man behöver inte ha bra bollkänsla heller för att spela bra golf påstår han, men det köper jag inte efter att ha spelat med och sett ett antal av våra största pingisspelare genom tiderna lira golf. Alla hade ett fenomenalt närspel och det kan inte vara en tillfällighet.

Däremot är det viktigt att svinga igenom på rätt sätt, och det var läxan vi fick med oss till nästa pass. Fem minuter om dagen skall det övas genomsving.
För att gå iland med detta på sikt måste till gymnastiska övningar och det är ju inte en dag för tidigt när det blir längre och längre ner till hålkoppen. Hela programmet är individanpassat eftersom vi alla har helt skilda förutsättningar kroppsligt. Därför ogillar Blomqvist att man försöker efterapa proffsen, och Bloggen minns med en rysning hur han en gång för massor av år sedan var med på en Leadbetter-kurs i Österrike, där svingen filmades bakifrån och sedan visades upp på en tv-skärm parallellt med Retief Goosens. Det var inte särskilt uppbyggligt för ett redan stukat självförtroende.

Det var i USA Erik Blomqvist fick inspiration till sin balanssving – även om han inte var först. Han var där för att försöka bli spelande proffs, men som så många andra var han inte bra nog. En obduktion (!) fick honom intresserad av människokroppen i stället och att omsätta de nya kunskaperna till en individanpassad golfsving.
– Jag började forska på egen hand och fördjupade mig i människokroppen under tre år och fick många sanningar krossade innan jag flyttade tillbaka till Sverige, berättar Erik.
Skepcismen var stor bland tränarkollegorna i början, men många elever har upplevt en stor förbättring efter att ha gått en kurs och nu har Blomqvist ”blivit rumsren” och haft utbildning för 160 kollegor från södra Sverige.
Spännande att se hur han lyckas med ”en gammal hund”. I nästa pass blir det övningar för att få fötter och knän att stabiliseras i gymmet under en halvtimma och så skall vi förstås slå bollar.
Här på bloggen kan du efter varje pass (måndagar) följa hur det går.

PS! Kunde inte bärga mig utan var ute och testade det nya lite under en 9-hålsrunda i regn, efter vilken man än en gång kan konstatera att Rom inte byggdes på en dag…

Kommentarer om “Resan mot en bättre sving, del 1

 1. Hej Jörgen,
  Vi får nog acceptera att vi slår lite kortare idag än tidigare men det betyder ju inte att närspelet skall vara sämre.
  För ett par år sedan studerade du Moe Normans Enplanssving och det kan jag säga dig att det har utvecklats kolossalt sedan dess även om grunden är densamma men nu finns tillgång till material och utbildning.
  Titta först på denna länk
  http://www.buyherefirst.nu/html/moe_norman_svingen.html och tänk dig tillbaka
  Det finns ingen bättre lärare än Moe och numera även Little Moe.
  Jag måste tyvärr åka golfbil när jag spelar p.g.a gamla skador som handbollen givit mig men det är roligt i alla fall.
  Vi ses

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *