Tv-rättigheter en het potatis

Major-säsongen närmar sig och vi som älskar det här spelet går i spinn när vi följer, till exempel, US Masters via tv:n.

Just den tävlingen sänds som vanligt i SVT och det är faktiskt de gröna kavajerna på Augusta som fixar detta i stället för bara se till var de kan få mest pengar för rättigheterna. Man gör det med den ädla baktanken att ge även de som inte har de dyra sportkanalerna chansen att följa tävlingen, som genom åren inspirerat så många ungdomar att börja spela golf.

Likadant resonerar inte skäggen i St. Andrews, där R & A – som sitter på rättigheterna till British Open – överger BBC om två år. I stället blir det Sky som tar över (ungefär som när SVT blev av med vinter-OS till Viasat), och skall man döma av vad som skrivs i brittisk golfpress har något värre aldrig inträffat.

Tio timmars heltäckande direktsändningar – som onekligen är av yppersta klass – med välkända institutioner som kommentatorer skall tydligen bytas mot fyratimmarssändningar med nya förmågor bakom mikrofonerna.

Vad man speciellt oroar sig över är att golfen kommer att tappa ytterligare mark när alla inte längre kan se det klassiska mästerskapet, men R & A försvarar sig med att de pengar man får in på att sälja rättigheterna dyrt till Sky kommer golfen i hela världen tillgodo genom olika projekt.

I år är det i alla fall BBC som sänder och det tackar även vi svenskar för eftersom vi får samma bilder dagarna i ända.

* * *

Vem vinner då Masters? Om Tiger ens kommer till spel vet vi inte och Bloggen tror faktiskt han är färdig vad gäller Major-triumfer. Det var så längesedan han vann en sådan att han glömt hur man gör och dessutom är ingen längre rädd för honom när det drar ihop sig på söndag eftermiddag.

Två unga stjärnor har imponerat på Bloggen i vinter och båda var med i särspelet i söndags i Valspar Championship, Jordan Spieth och Patrick Reed.

Den senare tycks ha samma fenomenala förmåga att sänka puttar när det som bäst behövs som Tiger hade en gång i tiden och är över huvud taget en riktig tuffing när det drar ihop sig, och Spieth börjar på allvar leva upp till förväntningarna han tyngs av. Hans avslutningsrond när han vann i Australien före jul var en av de bästa som över huvud taget spelats på det här klotet, och i söndags visade han klass igen.

Han borde visserligen vunnit redan på första särspelshålet när han hade en birdieputt som såg nästan ”given” ut, men i stället slog han till på det tredje med en lång rackare, då varken han själv eller någon annan anade det.

Båda dessa amerikaner kan förstås vinna Masters, men stor erfarenhet betyder mycket på Augusta och Bloggen ber – efter en inspirationstripp till Wales och England – att få återkomma i ämnet.

Det borde snart vara dags för Henrik Stenson…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *