Hallänningar går in i hetluften

P1010327

Fredrik Andersson Hed gör årsdebut på Madeira, här ses han på en bild från Bro Hof.

Den här helgen börjar säsongen för våra sydhalländska tourspelare när den kombinerade Europa- och Challenge Tour-tävlingen avgörs på Madeira.

När dessa rader skrivs skulle egentligen första ronden vara avklarad, men därav blev intet. Vindar på över 20 m/s gjorde allt spel omöjligt och som bäst kommer det att bli en 54-hålstävling. I så fall ändå bättre än i fjol, då det bara blev 36.

Trion vi skall hålla ögonen på och hålla tummarna för har lite olika kopplingar till Halland.

Fredrik Andersson Hed är ju en genuin hallänning, född i Laholm, boende i Halmstad och har under hela sin karriär representerat moderklubben Laholms GK. D v s fram till i fjol då det i stället stod Black Mountain som klubbtillhörighet i startlistorna.

Jesper Billing kommer från samma, annars nästan idrottsbefriade, ort, började sin bana i Skogaby GK, fortsatte den i Halmstad GK, men representerar nu Carlskrona GK – fast han bor i Malmö. Så kan det gå.

Jacob Glennemo bor numera i Halmstad, har tidigare spelat för Kallfors GK, men har i vinter gått över till Halmstad GK, där han förstås blir en jätteförstärkning. Vann Nordea Tour-tävlingen i Haverdal förra året.

* * *

Premiär på fredagen är det också för Jesper Parnevik på den amerikanska seniortouren och det är inget dåligt gäng han lottats in i när spelkompisarna heter Bernhard Langer och Ian Woosnam! Det kryllar av legendariska namn och Major-vinnare i startfältet; Lehman, Montgomerie, Watson, O´Meara, Pavin, Sutton, Perry, Lyle, Kite och Couples för att nämna några. Tufft gäng.

Och så Michael Allen, som någon kanske minns från hans spektakulära framträdande i Tylösand för något kvartssekel sedan. Bäckahålet blev hans Waterloo…

Bloggen hoppas det går bra för Parnevik, så han kanske slipper nedlåta sig till att medverka i slika förfärliga tv-produktioner som den nu pågående i TV3. Vi är några som hellre vill minnas den färgstarke – och genomtrevlige – svensken som en av våra allra bästa spelare genom tiderna än en pajas med tappat omdöme…

* * *

Apropå tv så tycks det nu vara klart att tourerna splittas nästa år när C-more tar över PGA-touren, medan övriga begivenheter fortsätter i Viasat.

Det är ju ett hån mot alla som för dyra pengar skaffat Golfkanalen för att få tillgång till all golf, men är något som vi tvingas vänja oss vid när allt bara handlar om pengar. Vem betalar bäst?

De flesta – inklusive Bloggen – tvingas välja en av operatörerna och valet är enkelt. Viasat vinner kampen eftersom man för allt smör i Småland inte vill vara utan Major-tävlingarna. Sista nio på söndagarna i dessa fyra tävlingar på herrsidan är värda hela årsavgiften. Däremot kan man vara utan de reklamspäckade sändningarna från USA, som dessutom sänds på sovvänlig tid.

* * *

IMG_0464

En inte helt lätthanterad Hogan järntvåa från 80-talet. Nu kommer den i ny tappning, men inte i så lågt gradtal som en klassisk järntvåa.

Hogan var en gång i tiden ett av de största prestigemärkena i klubbindustrin, men trots de fantastiskt vackra och fina klubborna gick det åt skogen. Eller kanske tack vare eftersom klubborna i ärlighetens namn riktade in sig på en tämligen smal publik med ensiffrig handicap.

Men nu har Hogan poppat upp igen och man gör det med ett mycket spännande koncept som Bloggen efterlyst länge. I stället för att märka järnklubborna med traditionella nummer märker man dem med loftet i grader, och man kan välja på 20 till 60 grader med 1-gradiga intervaller.

I stället för 3 till 4 grader mellan klubborna kan man då ta 5 eller 6, och för alla utom de som skall leva på sin golf har det ingen som helst betydelse. På så vis kan man reducera det totala antalet klubbor i bagen till exempelvis 10, och för de som vill bära sin utrustning – och snabba på spelet – har det stor betydelse.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *