Ingen vår i Skåne heller

Peppe

 

En väl påpälsad Peppe Eng slår ut på första hålet på Tomelilla GK. Det framgår inte att motvinden var sisådär tolv sekundmeter…

 

Bloggen har varit en sväng i sydligaste Skåne för att möta våren och spela ett par banor som borde vara längre komna än de på våra breddgrader.

Jo, pyttsan. Ur golfsynpunkt blev trippen en flopp, kort och gott. Bloggen – som inte är särskilt väderkänslig och gärna spelar på vintrarna – har nog aldrig försökt svinga klubban under sämre väderförutsättningar med iskalla stormvindar på banor som även i vanliga fall betecknas som blåshål. Det är sannerligen inte ofta man hoppas att en golfrond skall ta slut, men här blev det så. Det handlade närmast om överlevnad…

Det handlade om Golfjournalisternas (en slags fackförening för oss som rapporterar om golf i diverse media) sedvanliga upptaktsträff och resmålen var Ystad GK och Tomelilla GK.

Intressant var att den förstnämnda klubben satt igång ett stort ombyggnadsprojekt, där man till att börja med huggt ner så många träd att Bloggens spelkompis Peppe Eng (känd från tv som det brukar heta) knappt kände igen sig – och han är ändå medlem i YGK! Många träd har ersatts av bunkrar, där man gör ett försök att plantera in ljung i kanterna för att få det att se lite ”ruffigt” ut.

Bloggen är en smula tveksam till syftet med konstigt placerade sandlådor, men att ta ner träd för att få in solljuset till gräset är förstås bra ur alla aspekter.

Underlaget var sannerligen inget att yvas över på den leriga jorden och sak samma gällde Tomelilla, som när banan var ny för ett par decennier sedan betraktades som ett veritabelt monster, närmast ospelbar för gemene man.

Genom åren har man filat på Tommy Nordströms layout och nu är det inte längre hopplöst att ta sig runt, fast första nio fortfarande är tuffa med massor av vatten. Nionde hålet hade från början fyra platåer (!) på green, men nu är det en någorlunda normal green. Till exempel.

Som så många andra klubbar har Tomelilla haft stor framgång med att hyra ut rum vid banan och kunna kränga golfpaket i massor. Det verkar vara tidens melodi för att få tillräckliga inkomster och sätter ju även snurr på restaurangen. Fiffigt.

Om nämnda klubbar rekommenderas ett besök? Tja, en ljummen försommarkväll blir upplevelsen säkert helt annorlunda, och då ligger väl bollen antagligen på gräs också. Men pass upp om det blåser, då blir – speciellt – Tomelilla en plåga…

Är man i trakten rekommenderar Bloggen hellre ett besök på Sjöbo GK, som ligger inbäddad i mäktig skog och måste tillhöra Tommy Nordströms bästa skapelser. Den ligger dessutom på sandjord, bara en sån sak…

* * *

Bloggen måste passa på att skryta lite också när förra veckas tips om Jordan Spieth som vinnare i Masters satt som en smäck. Mycket riktigt blev det den unge amerikanens fina känsla på greenerna som avgjorde när han direkt sprängde fältet. Belöningen blev visserligen ”bara” tolv gånger insatsen, men det är ändå inte så illa för en av förhandsfavoriterna.

Högoddsaren Brooks Koepka sprack emellertid. Han började visserligen som en mästare, men kom – som så många andra debutanter – snabbt ner på jorden och förde sedan en undanskymd tillvaro i resultatlistan.

Spieth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *