Stenson lyfter mager Masters-upplaga

Dags igen för Nordea Masters, flaggskeppet vad gäller svenska golftävlingar och Bloggen är på plats i Bara utanför Malmö, där tävlingen återigen avgörs på Lakes Course, ett över 6700 meter långt monster som onekligen kräver sin man.

I synnerhet en dag som i dag när det blåste halv storm och satte både proffs och amatörer på prov under pro-am-tävlingen. Det var faktiskt svårt att stå stilla när det skulle puttas.

Bloggen gjorde Europatourdebut – ja, som reporter – redan 1971 och har sedan dess varit på plats ett 40-tal gånger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det var Sven Tumba som drog igång cirkusen året innan när den tämligen okände fransmannen Jean Garaialde vann på Lysegården före världens då bäste spelare Jack Nicklaus.

1971 var Falsterbo spelplats och Bloggen fick då se det bästa slaget han sett av alla miljontals genom åren. Bilden här nedan är just det slaget och föreställer den legendariske irländaren Christy O´Connor, som pluggat sin boll i nerförsläge i en bunker på 17:e hålet. Bildkvaliteten är inte den bästa (tagen med en instamatic-kamera) men slaget var desto bättre. Med sina fantastiska händer grävde O`Connor på något vis upp bollen, fick till och med spinn, och la bollen död. Makalöst.

christy

Men han vann inte tävlingen. Det gjorde den 50-årige australiensaren Kel Nagle. Även den minst sagt färgstarke amerikanen Doug Sanders deltog.

Sedan har det rullat på även om tävlingen både bytt namn och spelplats ett stort antal gånger. En höjdpunkt var definitivt en av upplagorna på Drottningholm när Fred Couples kunde (läs borde) knäckt 60-vallen. Amerikanen behövde ”bara” avsluta med par på ett kort par 3-hål nerför och birdie på det sista, ett par 5-hål som alla nådde på två slag, men det blev bara bogey, par, och 61. Snöpligt.

När det gäller bästa spelplatsen röstar Bloggen tveklöst på Barsebäck, där allt alltid fungerar väldigt bra och där banan är både intressant och utslagsgivande. Den sämsta är nog Forsgården i Kungsbacka, som man mest minns för det eländiga vädrets skull – och att John Daly slängde sin driver i en sjö.

I dag (onsdag) fick man faktiskt lite otäcka Forsgården-vibbar när det skulle parkeras på pressparkeringen och det såg slipprigt ut efter allt regn. På Forsgården fick många bilar dras loss ut leran av traktorer och publiken vadade i dyngan.

Årets bana håller utan tvekan måttet, men det krävs nog – hemska tanke – fortsatt blåst för att den inte skall mördas eftersom den är ganska mjuk och då blir det prickskytte.

Tyvärr har Nordea Masters mer och mer karaktären av en förstärkt Challenge Tour-tävling, och hade inte världsfyran Henrik Stenson funnits på plats hade det varit riktigt illa.

36 av de 156 i startfältet är svenskar och de flesta av dem har ju normalt inte spelrätt på Europatouren. T ex Bloggens favorit Fredrik Andersson Hed, som fått en reservplats och gör sin femtioelfte start i Masters.

fah

Fredrik Andersson Hed på övningsgreenen inför Nordea Masters.

 

Bara 13 av de 50 bästa på Europatourrankingen är här, och tittar man på världsrankingen handlar det om fyra av de 50 bästa (Stenson, regerande mästaren Thongchai Jaidee, Miguel Angel Jimenez och holländaren Joost Luiten).

Det är faktiskt i magraste laget, men de som är här är förstås rasande skickliga och sevärda de också. Det får man inte glömma.

Det blir ingen sovmorgon för de som vill se Stenson. Han går ut 8.00 i morgon med Jaidee och förra veckans vinnare Sören Kjeldsen. I bollen efter finns tre sevärda spelare till, Robert Karlsson, Alexander Levy och Torbjörn Olesen.

Jimenez spelar ihop med Thomas Björn och Alexander Norén kl 13.00, och för de som gillar långtslående spelare tipsar Bloggen om Alvaro Quiros, Alejandro Canizares och Nicolas Colsaerts, som slår ut 13.30.

Fredrik Andersson Heds armé från Laholm får vara på plats kl 14.00 när han går ut med Gareth Maybin och Daniel Chopra. Intressant att se om han hittar lite av sitt gamla spel. Hittills i år har det inte varit bra – för att uttrycka det milt.

stenson1

Henrik Stenson i samspråk med bl a Prins Daniel (i keps med röd skärm) inför onsdagens pro-am-tävling.

stenson2

Stenson slår ut på första hålet. Den svenske favoriten är revanschsugen efter fjolårets miss när han hade segern inom räckhåll.

daniel

Lite översving har han allt, men Prins Daniel är (eller i alla fall var…) en rätt skicklig golfare med lågt handicap.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *