Den Masters-upplagan glöms snabbt

Nordea Masters, flaggskeppet inom den svenska tävlingsgolfen, är över, och det kan vara dags för en (personlig) summering.

Bloggens uppfattning, efter att ha vistats ett par dagar i snålblåsten i Bara, är att det var en av de andefattigaste upplagorna någonsin. Banan är faktiskt tämligen ointressant med sina breda landningsytor men ändå så svår i vinden att t o m proffsen har svårt att ösa i birdies, startfältet ett av de sämsta i tävlingens historia och spänningen noll.

bara

Tveksam spelplats?

 

Detta sagt utan att ta heder och ära av Alexander Norén, som spelade lysande och kanske är på väg tillbaka till den nivå han höll innan det långa skadeuppehållet. Alex har en fantastisk potential och Sverige formligen skriker efter fler världsklasspelare.

Henrik Stenson är ju den ende för tillfället (David Lingmerth och andra må ursäkta), men han är i praktiken chanslös när tävlingen avgörs på hans hemmabana med allt som händer runt omkring. Han lyckades ju dessutom pricka in ett dop mellan ronderna!

stenson1

Det är inte många förunnat att ha en egen plats på rangen, men är man delägare i anläggningen så är man…

stenson2

Henrik Stenson var det självklara dragplåstret även om han inte lyckades hitta sin allra högsta nivå.

stenson3

Favoriten tar ut puttlinjen.

 

Med Stenson i startfältet är tävlingen ändå, så att säga, i hamn, men vi som följer proffsgolfen lite närmare än gemene golfare gör inte vågen av det startfält som presenterades. Det är ju i och för sig en god sak att inte betala ut appearence money, men visst var det roligare för några år sedan på Bro Hof när Bubba Watson och Dustin Johnson ställde upp. Till exempel.

Nu hade arrangörerna otur att de få stora namn som var med inte spelade särskilt bra, och inte många springer benen av sig för att se Jens Dantorp och Sebastian Söderberg spela golf, sedan må de vara hur duktiga som helst.

Alla är ju faktiskt duktiga, annars lirar man inte på Europatouren. Frapperande är hur långt alla slår – och lika långt tack vare utrustningsutvecklingen. Par 5-hål existerar inte, inte ens om de är 560 meter långa.

Men visst, det finns fortfarande spelare som har några meter extra i sig om de vill, som Stenson och Nicolas Colsaerts.

Bloggens nye favorit blev Alexander Levy som faktiskt ser ut att ha roligt på golfbanan och sprider sin glädje även till åskådarna. Hans diametrala motsats är Rafael Cabrera-Bello, som ser ut att ha hamnat på fel plats i livet. I jämförelse är Montgomerie rena muntergöken, då förstår ni…

Tävlingens stora utropstecken var förstås Marcus Kinhult, som respektlöst hängde med proffsen med små gester och stort spel. Sedan är det en annan sak att Bloggen har lite svårt för träningsoveralljackor på golfbanan… Måste sponsorer bestämma allt?

Det är väl ganska givet att Kinhult är ankare i det svenska EM-laget i Tylösand om en månad.

kinhult1

Marcus Kinhult, imponerande 18-åring, som lär bli ankare i det svenska EM-laget i Tylösand.

kinhult2

Kinhult puttade som ett proffs.

 

Slutligen lämnade Fredrik Andersson Hed, trots att han bommade kvalgränsen med ett slag, positiva besked efter idel motgångar tidigare i år. Det finns fortfarande hopp!

* * *

Frågan om handicapmygel är ständigt aktuell. Nu funderar förbundet på att strama upp reglerna så att man inte kan höja sig hur som helst i sällskapsronder, men det finns egentligen bara ett sätt att komma åt ”fusket”: Sänk nivån drastiskt på prisborden!

Man frågar sig hur det ens är möjligt att kunna erhålla – vinna är fel ord – resor eller prylar för tusentals kronor för att man en viss dag har fel handicap i förhållande till sin normala, eller faktiska, spelstyrka.

* * *

Alla som är vinnare på golfbanan har under sin väg mot segern haft tur vid något tillfälle. Så är det bara. Eller flyt om man föredrar det ordet. Här är ett litet axplock av ett antal turstudsar:

http://golf.swingbyswing.com/post/120565951144/top-10-luckiest-shots-in-golf-sure-golf-is-a?utm_content=931&utm_campaign=How_to_Handle_Wet_Bare_Bunkers_%7C_Activities_to_Avoid_with_Certain_Tour_Golfers_%7C_More&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=link-9

* * *

Och så kan Bloggen meddela att det lär dröja tills det blir regn igen. Han har nämligen, efter ett 20-tal blöta ronder i maj, äntligen införskaffat en vattentät golfbag… Sent skall syndaren vakna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *