Nya golfbanan en riktig linkspärla

arenan1

Med havet i fonden slår man ut på sjätte hålet på Halmstad Golfarena Sports & Golf Club.

 

I en tid när allt fler golfbanor blir potatisåkrar är det kul att konstatera att det faktiskt byggs en och annan ny bana också.

I Halmstad har ju 27 hål försvunnit när Garnisonen och Bäckavattnet tvingades ge upp, men härom dagen var det premiär för den nya niohålsbanan på golfarenan i Ringenäs och Bloggen har förstås provspelat.

Nyskapelsen är egentligen också en följd av golfkrisen – om det nu finns någon sådan. Det finns helt enkelt för få golfmedlemmar på arenan (men till gymmet är det rusch) och ledningen tror att med en slopevärderad ”riktig” bana skall man attrahera nya intressenter, typ nybörjare eller äldre som önskar spela sin golf på en något kortare bana.

Halmstad Golfarena Sports & Golf Club är det något pompösa namnet på den nya klubben, som är associerad till Svenska Golfförbundet, vilket bland annat betyder att medlemmarna får spela på greenfee på andra klubbar, och att man kan justera sin handicap där.

Bloggen blev en smula skeptisk vid upptäckten att han fick samma antal hcp-slag som på Halmstad norra, en av Europas bästa tävlingsbanor, men han har å andra sidan aldrig begripit sig på slopesystemet…

Banan består av sju korthål och två par 4-hål. Från den korthålsbana på 15 hål som fanns i fjol återstår bara tre (som dessutom är förlängda), plus en green som man, så att säga, vänt på. Resultatet är riktigt bra.

Banan är helt klart en utmaning för de flesta med greenområden som inte liknar några andra i trakten. Fantasin har flödat hos banarkitekten.

Men det allra bästa, enligt Bloggens enkla uppfattning, är linkskaraktären och rödsvingelgräset som är så skönt att slå från. I Sverige hittar man veterligen det på bara ytterligare två banor, PGA National Links Course utanför Malmö och Vallda utanför Kungsbacka. Lite märkligt eftersom det fordrar så lite skötsel.

Den inhyrde irländske banbyggaren har verkligen gjort ett gott jobb, och nu väntar man bara på att gräset skall ta sig på alla kullar som byggts. Fairways och somliga greener är torvade, men bollen rullar ändå redan förvånansvärt bra.

Banans lättaste – och kortaste – hål är det första, men sedan blir det genast värre och inspelet till det sjätte hålet är – beroende på flaggplaceringen – så svårt det kan bli, och åttan är heller ingen lek med en över 50 meter lång green kantad av vatten.

Nackdelarna, jämfört med tidigare upplägg, är att några riktigt läckra korthål strukits och att man nu behöver släpa med sig fler klubbor. Bloggen har varit kritisk till nyordningen eftersom han var så förtjust i korthålsbanan, som tog drygt en timma att spela med fem–sex klubbor i bagen, men får väl ge vika när nu resultatet blivit så bra som det faktiskt blivit.

En riktig linkspärla. Återstår att se om Halmstadborna hittar dit.

arenan2

På åttan gäller det att hålla tungan rätt i mun för att pricka den extremt långa, men smala, greenen.

* * *

En av förtjänsterna med att deltaga i seriespelet är att man får chansen att spela Hallands alla banor och det är verkligen en rik flora med en del väldigt udda golfhål.

Några av dem hittar man t ex på Harabäcken (utanför Varberg), men Bloggens upplevelse i fredagens H55 var ändå alltigenom positiv eftersom skicket på banan var så bra med enastående, blixthala greener där det verkligen gällde att se till att hamna på rätt sida hålet för att inte vara rökt. All heder åt banpersonalen!

Vad Bloggen däremot inte fattar är varför man ofta envisas med att sätta pinnarna så svårt det bara går i seriespelet.

Det var sak samma på Rydö förra året, där flaggorna stod så taskigt på några av hålen att proffsen helt sonika hade lämnat banan om det hänt på deras scen.

Meningen med seriespelet kan inte vara att förnedra gamla gubbar, visserligen ofta med singelhandicap, men där utgångsdatumen är nära förestående!

* * *

Vill du imponera på golfkompisarna? Ta då en titt på den här videon och sedan är det bara att träna…

http://golf.swingbyswing.com/post/70602157878/4-sexy-ways-to-pick-up-a-golf-ball-sure-you?utm_content=935&utm_campaign=Get_30%_Off_Looper_%7C_Do_You_Even_Urban_Golf_Bro?_%7C_more&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=link-7

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *