Golfens silly season är här

Golfens silly season är just – silly. Men inte så dum ändå för oss golfnördar med rätt tv-kanaler.

PGA-tourens slutspel är över för länge sedan och i förra veckan tog Europatouren slut också när Rory McIlroy visade klassen i Dubai.

För några år sedan innebar det nästan total stiltje i tävlingsalmanackan och man kommer osökt att tänka på historien om USA-proffset Bruce Lietzke, som inte var känd som någon träningsnarkoman, för att uttrycka det milt.

För att kolla om ryktet var sant att Lietzke (som var ganska framgångsrik på PGA-touren) aldrig tränade under dödsäsongen stoppade hans caddie in en banan i driver-headcovern efter säsongens sista tävling.

Ryktet var sant. När Lietzke dök upp inför säsongspremiären året därpå var det således ingen direkt angenäm doft som spred sig när caddien slet av headcovern…

Men det var då det. Nu bjuds det tävlingar året runt och i helgen två synnerligen sevärda, nästa års (!) Europatourpremiär på Leopard Creek i Sydafrika och Australian Open i Sydney.

D v s startfältet i Sydafrika var väl inte det vassaste som skådats, men banan är ju sällsynt spektakulär och Bloggen njuter varje år av inzoomningarna av alla djuren i Krugerparken på andra sidan Crocodile River. I lördags var det t o m en krokodil som gick upp ur floden på fel sida, så att säga, och bl a Joost Luiten fick pitcha över den vilande besten i vattenkanten. Under ett inspelningsvarv lär dessutom just en leopard varit synlig från banan. Det ni!

Själva tävlingen var inte så upphetsande med Leopard Creek-specialisten Charl Schwartzel som överlägsen vinnare. Han vann för fjärde gången och har dessutom lika många andraplatser. Tyvärr är den onekligen skicklige sydafrikanen inte direkt någon muntergök på banan och i lördags blev det bara jobbigt att se hans missnöje efter vartenda slag. Och visst, alla utslag gick åt vänster och alla järnslag åt höger, att ändå ta sig runt på 70 slag var faktiskt fenomenalt eftersom banan inte är helt enkel.

Och så fick vi – tyvärr helt oannonserat – se ett sammandrag av sista ronden från Sydney, där Jordan Spieth var försvarande mästare och hade guldläge inför avslutningen, ett slag bakom hemmaspelaren Matt Jones.

Men – under över alla under – Spieths putter var för dagen ovanligt sval och han fick nöja sig med delad andraplats med Adam Scott, som visade sig kunna putta bra med kort putter också när nu den långa förbjuds vid årsskiftet.

Segern gick märkligt nog till Jones, som höll undan med ett slag trots en inledning med bogey, dubbelbogey och senare en trippelbogey på nian. Den rätt anonyme och tydligt skärrade australiern lyckades darra i en dryg meterputt för par och seger på sista hålet.

Dagens man var dock veteranen Rod Pampling, som gick den krävande banan på 61 slag trots bogey på första hålet! Sedan gjorde han nio birdies och avslutade med att dräpa i en 20-metersputt för eagle på 18:e och en slutlig fjärdeplats.

Bloggen blev för övrigt fråntagen en villfarelse i helgen när han upptäckte att banan för mästerskapet, The Australian, ligger mitt inne bland bostäder och industrier och omgiven av motorvägar, nästan i centrala Sydney.

Kolla på Google Earth och sök samtidigt den ännu kändare banan Royal Melbourne, som inte heller ligger vid kusten utan också mitt inne i ett gytter av hus i Melbournes utkanter. Det intrycket får man inte när man ser tävlingsbilder därifrån.

Det innebär inte att Bloggen inte skulle vilja spela dessa båda kanonbanor…

* * *

Och så konstaterar Bloggen att Ringenäs-profilen Göran Tyrsing fått ett nytt jobb. Den 11 januari skall han nämligen börja som kanslichef på Swedish Greenkeepers Association. Det är bara att gratulera SGA – och Göran!

* * *

Efter förra helgens bedrövligheter med minusgrader (som borde förbjudas i lag) har golfsäsongen tagit fart igen med öppna greener lite varstans i området. Det övergår Bloggens klena förstånd att inte fler tar chansen att spela på folktomma banor i skönt och utmanande höstväder. Det är faktiskt en ren njutning – om man har rätt kläder…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *