Maten överglänser banorna

IMG_1328

”Sveriges häftigaste 18:e hål” sägs det om avslutningen på Araslövs norra, men det är nog att ta i även om inspelet onekligen är kittlande…

Ni som läser golftidskrifter känner direkt vyn på bilden här ovan. Den föreställer 18:e hålet på Araslövs norra bana med klubbhuset – eller snarare restaurangen – till vänster. Där kan man sitta och gotta sig när den ene efter den andre slår i vattnet framför green…

Araslöv Golf & Resort – någon mil norr om Kristianstad – marknadsför sina golfpaket ganska aggressivt och lyckas uppenbarligen så väl (7 000 paket såldes i fjol) att man nu skall komplettera de befintliga lägenheterna med ett hotell inte långt ifrån klubbhuset.

En liten, men dock nackdel som det är nu är att dessa lägenheter visserligen ligger mitt på (den södra) golfbanan, men man måste förflytta sig ett par kilometer till klubbhuset, vilket innebär att man måste åka shuttle buss om man dristar sig till att dricka vin till middagen. Det fungerar utmärkt men visst är det bättre att ha gångavstånd.

IMG_1327

Från lägenheterna har man en grann vy över Araslövssjön och ett par av hålen på den södra banan.

Först som sist skall sägas att den riktigt inbitne golfaren åker inte till Araslöv för golfens skull i första hand utan mer för helhetsupplevelsen. Man kan, grovt uttryckt, säga att maten håller högre klass än banorna. Stället är begåvat med rena gourmetrestaurangen, ni vet enorma tallrikar med inte alltför stora portioner, en kypare som entusiastiskt berättar om de mest märkliga råvaror som serveras, och andra attribut som tillhör bättre matställen.

Även luncherna håller osedvanligt hög klass, men Bloggen är inte säker på att det är rätt väg att gå för en golfkrog. En golfare i Storbritannien – som Bloggen har ganska stor erfarenhet av – skulle svimma om han/hon inte fick en rejäl portion, vrålhungrig efter fullbordad runda, men så är det alltså inte här.

Det finns sålunda två banor på anläggningen (plus sex korthål), den norra som var klar 1991 och den södra 2009. Svårighetsmässigt är de ganska likvärdiga. Norra löper fram mestadels i skogsterräng och är väl inte någon av Sune Lindhes bästa skapelser.

IMG_1329

Elfte hålet på norra banan har en damm framför green och i bakgrunden ses utslaget på åttonde.

Södra är mer öppen, dock med några riktigt trånga skogshål som kan skapa kaos i scorekortet. Bloggen håller denna slinga för den klart bästa, och så spelas där också en proffstävling varje år. Vid helgens besök var den konditionsmässigt även ett strå vassare med riktigt snabba greener.

Den största svårigheten är just greenerna, där det är oerhört lätt att hamna på treputtsavstånd, men det finns även en del tuffa vattenhål på slutet som kan ställa till det. 17:e, t ex, är inte långt och har en green stor som en villatomt, men kan vara svårprickad ändå med tio sekundmeter i nosen. Bloggen vet…

IMG_1326

Utslag på trean på södra banan med lägenhetslängorna i bakgrunden.

Slutbetyget blir en knapp trea på en femgradig skala. Plus för maten (om man gillar gourmetkäk), de fräscha lägenheterna, där man ställer bilen utanför dörren, och helhetsupplevelsen. Minus för två inte alltför upphetsande banor, avståndet mellan lägenheten och klubbhuset – samt priset. Lägg till ett par hundralappar och du kan bo, äta och spela på PGA National, visserligen bara en rond men ändå…

IMG_1325

Femtonde hålet på södra banan är tufft för de flesta med sin damm framför green.

*  *  *

Så dök ännu en bekanting från EM i Tylösand i somras upp i tv-rutan!

Den unge spanjoren Pep Angles har gått över till proffslivet och var vid något tillfälle under slutvarvet i Spanish Open på Valderrama rentav uppe och nosade på ledningen innan han rasade ner till en delad 19:e plats.

Ett slag, och tre placeringar, bättre var för övrigt irländaren Paul Dunne, som vi också minns från EM-tävlingarna.

Angles hade också viss Halmstadanknytning eftersom han sällskapade med Frida Svensson, svensk mästarinna i Ringenäs GK i fjol.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *