Tankar efter en iskall golfvecka

Äntligen är säsongen igång, alla banor är öppna och gräset spirar överallt. Eller..? Njae, mycket till gräsväxt har vi inte sett till och de som av princip bara spelar när temperaturen är tvåsiffrig har förmodligen inte haft sin premiär än. Vad blev det av den där beramade växthuseffekten???

Bloggen är emellertid inte så väderkänslig utan har pälsat på sig och lirat på inte mindre än åtta olika banor de senaste tio dagarna (alldeles rätt, han är pensionär…). Här är några reflektioner (i kronologisk ordning):

Ringenäs (gul slinga): Brukar få kritik för dåliga greener, men i år ser det lovande ut och över huvud taget var skicket i förra veckan bra med tanke på ovan nämnda förutsättningar.

Tylösand södra: Mycket hög klass på allt och det syns inte att banan borde vara mer sliten är norra med tanke på öppethållandet. Greenerna håller redan en nivå som många klubbar i landet inte når upp i ens under högsäsongen.

Araslöv norra: Lite märkligt att banorna i Halmstadtrakten tycks ha kommit längre än de längre söderut, för här fattades det en del.

Araslöv södra: Som framgick av förra blogginlägget är södra den bättre golfbanan på denna populära resort och greenerna var dessutom snabba och jämna, om än med många skador.

Tylösand norra: Minnet är visserligen kort, men norra ser bättre ut för årstiden än kanske någonsin även om greenerna tenderar att vara väldigt tröga ibland. Nya teen på ”bäckahålet” är transplanterad och ser spännande ut. Men egentligen är det orättvist att jämföra HGK med andra anläggningar eftersom resurserna är så oändlgt mycket större – och skall så vara.

Halmstad golfarena: Här hittar man de bästa greenerna i denna oktett banor, helt jämna och snabba som blixten (särskilt när de är nyplattade)! Rödsvingelgräset är en fröjd att spela och putta på och det är synd att man inte kan hitta det på fler banor. Vallda och PGA Links är de enda Bloggen kan komma på i det här landet.

IMG_1344

Rödsvingelgreenerna på golfarenan är en ren fröjd att putta på.

Falkenberg: Blir bättre för varje gång man är där när skogarna rensats från allt sly och det piffas upp lite här och där. En av landets bästa parkbanor är resultatet. Mycket skador på vissa greener, men enligt en hemmaspelare är det så varje år och om några veckor kommer det inte att synas. Vi får hoppas han har rätt.

(Bloggen deltog i säsongens första H60-sammandragning och resultaten var i allmänhet inga att yvas över i den kraftiga blåsten och kylan – med ett undantag. Christer Arrhov från Laholm hade 71 och vi andra stod som fiollådor och undrade om han inte spelat alla hålen. Han gick faktiskt nästan på sin ålder (68) när bara ytterligare två av alla dessa låghandicappare tog sig under 80!).

Rya: Bloggen är där minst en gång om året eftersom det är en trevlig upplevelse och greenerna alltid är snabba och bra. Ja, utom i år då. Visserligen hade det inte gått att klippa dem eftersom det varit frost på morgonkulan, men det hade ändå inte varit möjligt att jämna till alla dessa ojämnheter och skador.

Att kräva 500 spänn i greenfee för detta är inget annat än ocker – och då hade ändå en hundralapp dragits av efter den uteblivna greenklippningen. Bloggen gick och funderade på om denna bana hade legat på ett helt annat ställe hade den aldrig hamnat 23:a i Golf Digests senaste ranking. Man förblindas av de fantastiska vyerna över Öresund och vissa håls närhet till detta sund. Det är magiskt en dag som i lördags.

Slutsatsen är att man betalar för utsikten – precis som när man köper hus.

IMG_1343

Att slå ut på 16:e hålet på Rya med Helsingör i fonden är ett av vårt golfrikes läckraste upplevelser även om det kräver sin man/kvinna när nordvästen ligger på…

*  *  *

I dag saluterar vi HGK-talangen Marcus Svensson, som fyller körkort. Det är inte så ofta vi ser honom här hemma längre eftersom han tränar och tävlar utomlands mest hela tiden, senast i Augusta där han i helgen med framgång deltog i Junior Invitational (dock ej på Masters-banan).

Segern i British Youth förra året öppnade många dörrar och Marcus har tagit för sig när han fått chansen. I Augusta blev han delad nia och näst bästa europé med hela juniorvärldseliten på plats och det var så bra att han redan fått en inbjudan till nästa års tävling.

Han och de andra deltagarna från hela världen fick också nöjet att träffa självaste Tiger Woods, som gav en (av rapporterna att döma) imponerande 45-minuters clinic för de storögda juniorerna.

Från och med hösten 2017 flyttar för övrigt Marcus bopålarna till andra sidan Atlanten när han börjar sina collegestudier i Auburn (som är mest känt för att Jason Dufner gick där).

*  *  *

Så har en av golfvärldens största profiler, John Daly, passerat 50-årsstrecket och ser fram emot seniortouren. Om John Daly kan det skrivas mycket, det händer ju liksom alltid någonting när han är i farten…

PGA-touren har stängt av honom fem gånger, han har fått 21 reprimander för att inte ha gjort sitt bästa och bötfällts nästan en miljon kronor. Det är ju dock småsummor jämfört med vad han sägs ha spelat bort – bortåt 500 miljoner kronor. En halv miljard!!!

För fem år sedan tågade han av banan mitt under en rond i Australian Open efter att ha slagit sju bollar i ett vattenhinder och kommentaren efteråt var typisk: ”När du har slut på bollarna så är de slut”.

Han har genomgått ett antal rehabiliteringar för sina alkoholproblem, fyra skilsmässor och mitt i kaoset spelat på den högsta av alla tourer. I och för sig inte med någon större framgång på senare år men ändå.

Många förknippar Daly med hans långa utslag, men faktum är att han har – eller i alla fall hade – ett magiskt närspel också och kunde putta utmärkt utan att knappt ta ut linjerna. Ett föredöme för alla proffs när det gällde att spela snabbt.

Själv blev Bloggen en nästan rik man tack vare Daly. Året var 1995, amerikanen hade just vunnit British Open på St. Andrews och hans nästa framträdande var i Barsebäck, där Scandinavian Masters spelades.

På tisdagen dök han upp med rakad skalle (vilket inte precis var högsta mode på den tiden) och Bloggen tog nedanstående bild på driving range, vilken publicerades i HP. De stora brittiska drakarna snappade förstås upp detta och bilden såldes vidare för ett antal tusenlappar.

Det är fortfarande det mesta Bloggen vunnit på en golfbana…

IMG_1354

En av sportsidorna i HP den 2 augusti 1995 och på bilden nederst intervjuas han av en Halmstadbekanting, den året efter bortgångne Jan ”Blomman” Blomqvist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *