Hamnar Golfhuvudstaden på tronen igen?

Återigen skall Sveriges bästa golfstad utses (av Svensk Golf). Senast var 2009 när Jönköping vann efter omröstning av läsarna.

När en expertjury utsåg vinnaren år 2000 vann Halmstad och reportaget i tidningen inleddes  med en grann uppslagsbild på 18:e hålet på Bäckavattnet. Men mycket vatten har ju flutit i Nissan sedan dess, Bäckavattnet finns inte kvar, ej heller den för ändamålet förträffliga Garnisonen, men i gengäld har Halmstad Golfarena tillkommit. Räcker det för att vinna?

Halmstads kommun har ju redan, lite oblygt, utnämnt sig till Golfhuvudstaden, men nu är det upp till bevis!

16 städer deltar i ”tävlingen” och de möts i åttondelsfinaler o s v, där man kan rösta på sin kandidat under ett dygn, och det hela börjar redan i morgon möts Jönköping och Umeå.

Kriterierna är: Hur många banor finns inom ett visst avstånd från stadens centrum? Hur många finns i relation till stadens storlek? Hur står sig den bästa banan i den nationella konkurrensen? Hur är stadens golfkultur? Hur rolig är staden att besöka som greenfeegäst?

Här är Bloggens enkla synpunkter åttondelsfinalerna:

Jönköping är regerande mästare och har två väldigt centralt belägna anläggningar. Toppbanan Sand ligger flera mil bort, men visst är Jönköping ett sällsynt trevligt resmål med fina, helt olika banor och utklassar förstås på alla plan Umeå som naturligtvis inte har  i denna församling att göra med sina tre, vitt spridda banor. Men det är viktigt att Norrland får vara med…

Örebro har fem banor, varav den som förr hette Örebro GK är klassisk och bra, och det borde bli en ganska oviss kamp mot Karlstad, som har fyra banor, ingen i topp, men får pluspoäng för den av många hyllade anläggningen Sommarro på cykelavstånd från centrum.

Västerås har faktiskt åtta banor inom rimligt avstånd och gammal, fin golfkultur i bagaget med massor av elitspelare som fostrades på Västerås GK, praktiskt taget mitt i centrum. Toppkandidaten heter Frösåker. Eskilstuna har inte så mycket att komma med sedan Sundbyholm trist nog lades ner (Bloggen visade sig bli en av de sista som spelade där) och det är spel mot ett mål för Västerås i den åttondelsfinalen.

Kristianstad är definitivt en kandidat till slutsegern även om flaggskeppet i Åhus ligger några mil bort och det bör bli promenadseger mot Gävle, som inte har så mycket mer än sin centralt belägna 36-hålare – och mycken tradition.

I Malmö med omnejd finns det massor av banor när man tydligen får räkna in de tre på Falsterbonäset och, förutom just Bloggens absoluta favoritbana Falsterbo GK, ligger ju en annan klassanläggning, PGA National, i området, relativt nära centrum dessutom. Många av banorna måste dock betecknas som ganska likartade. Malmö möter Båstad, som inte är en stad men som slunkit med ändå och där finns ju både tradition i form av Båstad GK och Torekovs GK, plus tre andra banor av olika karaktär.

I Göteborg finns förstås mycket att välja på, men Bloggen skulle ju föredra att åka till Malmö alla dar i veckan – om det bara gäller golfen. Hills skall väl föreställa toppbanan och traditionen hittar man i Hovås. Uppsala är motståndaren och där finns ett antal banor, beroende hur långt bort man sträcker sig. Bloggen har dock ingen större erfarenhet av dessa. Ovisst möte.

Stockholm måste förstås vara med, men i Bloggens ögon faller den ifrån för sina otillgängliga och överprisade banor. Fyra banor har hyst Nordea Masters (och dess föregångare) men den kanske bästa är ombyggda Ullna och det finns även enklare anläggningar för alla, men – som sagt – det är lite bökigt att turista där. Och dyrt. Då är det enklare i motståndaren Linköping, men å andra sidan finns inte så mycket att välja på och bara två är av riktigt hög klass, Linköpings GK och Landeryd.

Halmstad ställs mot Helsingborg och den kampen kallas redan ”den moraliska finalen”. Bloggen är självklart partisk i det här fallet, men finns det verkligen någon stad som kan konkurrera med Halmstad? Här finns ju allt, trots två nedlagda, åtta klubbar som är med i förbundet, plus ett antal pay-and-play-anläggningar, av vilka pärlan  Vilshärad var först i landet.

HGK:s tradition, bl a som tävlingsarrangör, talar för sig själv och vad som borde avgöra är tillkomsten av golfarenan, vars motsvarighet inte finns någon annanstans. Banornas centrala belägenhet är också ett plus, där ingen bana ligger mer än drygt en mil från Stora Torg. Ett annat plus är webbportalen Golfhuvudstaden, där potentiella gäster kan hämta mycket information.

I Helsingborg ligger anläggningarna mer utspritt, Rya står för traditionen, Vasatorp för mångfalden med sin gigantiska 54-hålare, där TC-banan är bland landets bästa, men det borde inte räcka ens om man får räkna in banorna på andra sidan sundet…

Den 12 maj sker omröstningen i denna match. Häng på!

*  *  *

Charley Hoffman duffade på nybörjarmaner ett utslag, men vann ändå Valero Texas Open på PGA-touren förra veckan.

Lika bra gick det inte för chilenaren Filipe Aguile, som spelade så gott som felfritt i 71 hål i helgens Volvo China Open, men på hans 70:e hål – ett 170 meter långt korthål med vatten framför green – duffade han helt oförklarligt utslaget, som inte ens var nära att nå över dammen och så försvann segerchansen. I synnerhet som den 20-årige kinesen Haotong Li samtidigt satte upp sitt inspel för birdie på hans 71:a hål.

Bloggen är visserligen en smula orolig att det blir på herrtouren som på damtouren, att iskalla spelare från Asien tar över hela ruljansen, men Li verkar vara en sällsynt trevlig prick som både visar känslor och bjuder på sig själv. En gladare segrare har i alla fall sällan setts och gör man 64 på ett avslutningsvarv skall man vinna.

All heder åt honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *