Vad gör värmen för golfen?

Ack ja…

För bara någon vecka sedan svor man ve och förbannelse för att man behövde polotröja, tjocktröja och vindjacka för att kunna spela golf (att meteorologerna hade mage att påstå att medeltemperaturen i april var en grad högre än normalt övergår Bloggens klena förstånd, men de tar väl inte med den hela tiden närvarande vinden i beräkningarna kanske) – och när detta skrivs är det plötsligt så varmt att man nätt och jämnt kan spela av den anledningen.

Vi människor är aldrig nöjda, så enkelt är det. Vi gnäller oss genom livet men Bloggen har i alla fall lovat sig själv och omgivningen att i alla fall inte gnälla över värmen.

Men hur mycket påverkar värmen egentligen bollflykten. Vi har ju hela den s k våren skyllt våra Kinapuffar till drivar på kylan, men faktum är att temperaturen inte påverkar så mycket som vi vill tro.

Enligt Trackman – den allena saliggörande datorn som mäter allt som går att mäta vad gäller golfslag och bollflykt – ligger det till så här:

En drive som flyger 200 meter vid 16 grader tappar bara två meter när temperaturen går ner till 5 grader, och går den upp till 30 grader flyger bollen 203 meter. Mellan 5 och 30 grader skiljer alltså bara fem meter på carryn! Sedan är det ju en annan sak att bollen rullar bättre på en hård, nerklippt fairway än på en lerig sådan.

Då påverkar vinden mer.

En drive som slås med 90 mph, ungefär vad många manliga, inte alltför lastgamla, medelgolfare klarar, flyger 191 meter innan bollen tar mark. Blåser det 5 m/s motvind, vilket är det minsta det brukar göra på våra breddgrader, flyger bollen bara 180 meter och blåser det 10 m/s 165 meter.

Medvind då? Vid 5 m/s i medvind tjänar man sju meter, och vid 10 m/s tio meter jämfört med normaldriven på 191 meter.

Det talas ju också ofta om hur långt bollarna går om man spelar på hög höjd och lite ligger det i påståendet. På 1000 meters höjd över havet flyger en 191-metersdrive 197 meter i stället. Inte så dumt.

Intressant är också om man spelar en bana med stora nivåskillnader. Den där normaldriven på 191 meter flyger bara 179 meter om man skall slå uppför en slänt med åtta meters nivåskillnad till exempel.

***

Så blev det asiatisk seger igen på Europatouren och vi får nog börja ta varningarna österifrån på allvar. Kineser och koreaner verkar inte veta vad nervositet är. Wang Jeung-Hun enputtade 18:e green i helgens tävling i Marocko tre gånger på en halvtimma och tog sin första seger efter playoff.

***

Det börjar bli allt vanligare med hektometer-systemet när man sätter ut banorna i stället för färger på teemarkeringarna.

Bloggen inser fördelarna att veta hur lång banan man tänker spela är, men fattar inte varför markeringarna behöver vara så usla. På Ringenäs röd (där bilden nedan är hämtad) går det väl an när det bara finns två markeringar, men Bloggen har även gästat banor med sex teemarkeringar med ynka små siffror på plattor med samma färg, varför man måste gå och leta varifrån man skall slå ut, och det är hur lätt som helst att göra fel.

Det totala haveriet är när avståndsmarkeringarna består av plattor nersänkta i marken. Då kan rondtiden förlängas med sisådär 20 minuter.

Gör om och gör rätt!

IMG_1355

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *