Heja Marcus på Bro Hof!

Fredrik Andersson Hed har lämnat de stora scenerna för att ta plats i kommentatorsbåset (lovande debut i helgen, men han kunde ju haft någon annan än den kruttorre Jonas Karlsson bredvid sig), men Halmstad blir faktiskt ändå inte utan representation i Nordea Masters om ett par veckor.

Marcus Svensson, just fyllda 18, har fått ett av de två amatörwildcarden till tävlingen i kraft av att vara högst rankade svensk – och tillgänglig för spel – på amatörernas världsranking. Han får sällskap av Oskar Bergqvist, Saltsjöbaden, som var med i det svenska EM-laget i Tylösand i fjol.

Det ska ju bli oerhört intressant att följa Marcus på Bro Hof även om det tyvärr inte blir på plats den här gången för Bloggen. HGK-spelaren har ju redan hunnit skaffa sig en ganska diger erfarenhet av stora internationella tävlingar, men det är trots allt på amatörnivå. Det här blir något helt annat!

Marcus vann för övrigt Skandia Tour Elit-tävlingen i Laholm i helgen efter att ha gått sammanlagt två under par över de tre ronderna.

***

Tylösand hade samtidigt finbesök av  Solheim Cup-stjärnan Sophie Gustafson, som avslutat sin proffskarriär och spelar numera enbart mindre tävlingar, som den svenska veterantouren.

Med sina +4,7 i handicap var hon förstås storfavorit att ta hem D30-klassen, men efter 72-79 på södra banan fick hon se sig slagen med tre slag av Maria Ringdahl, Kalmar.

På herrarnas H60-tour i Holm blev det populär hemmaseger för den tidigare polismästaren Krister Jacobsson, som tog sig runt på 75-69 och vann sedan efter fem särspelshål. Stort!

***

I TPC-tävlingen på Sawgrass fick vi se rena puttfrossan från många världsstjärnor, och i lördagens kastvindar hörde det nästan till undantagen att utslagen inte hamnade i drickat på det ökända 17:e hålet. En av de som hade störst problem att hitta ön var skotten Russell Knox:

Jayson Day ”safade” sig runt med sin järntvåa på slutvarvet och vann tämligen ohotad. Australiensaren är solklar världsetta just nu när Jordan Spieth letar efter storformen (missade cuten på Sawgrass) och Rory McIlroy har fortsatt stora problem med puttningen. Nu har han bytt grepp, men bollarna slinker förbi hålet lik förbaskat.

Hade karl´n kunnat putta hade han varit oslagbar, men det tär på psyket att inte få bolluschlingen i hål. Bloggen vet…

***

Europatouren mellanlandade på Mauritius, som bjöd på vackra vyer, en svårscorad bana och tuffa vindar. Bara två man gick under par, vilket är ytterst ovanligt.

Som vanligt blev det oerhört rafflande på slutet – fast det inte såg så ut när Siddikur Rahman från Bangladesh – av alla ställen – ledde med fyra slag med fyra hål kvar, men likväl fick se sig slagen med ett av den iskalle 20-åringen från Kina, Wang Jeung-Hun, som med stor skicklighet räddade sig från bunkern på de två avslutande hålen.

Bloggen är ingen vän av Johan Ryströms kommentatorsegenskaper, men i det här fallet har han rätt: Wang kommer att bli en världsstjärna!

***

Så har ännu en golflegendar lämnat jordelivet, nämligen irländaren Christy O`Connor, som gladde så många med sitt fenomenala spel och trevliga sätt. Mången svensk som gästat hans hemmaklubb Royal Dublin stötte på honom när han var ute och gick med sin hund och fick en pratstund. Inga divalater där inte!

Bloggens främsta minne av O`Connor är ett bunkerslag på Falsterbos 17:e hål i Volvo Open 1971. Det kan faktiskt vara det bästa slag han sett genom alla år – och det säger inte lite.

Bollen satt pluggad i nerförsläge på ”fel” sida i bunkern och flaggan stod kanske tre meter in på green. Det fanns alltså ”inte så mycket green att jobba med”, som dagens kommentatorer hade älskat att säga, men på något outgrundligt sätt grävde O`Connor upp bollen och la den död vid hålet. Ingen närvarande fattar hur det gick till.

Den något suddiga, avfotograferade, bilden nedan är långt ifrån perfekt (man vågade inte gå så nära med en Instamatic…) men säger lite om läget.

Den då nästan 50-årige O`Connor blev tvåa i tävlingen.

IMG_1368

***

Till sist en påminnelse om damtourtävlingen i Haverdal torsdag-lördag med många lokala spelare. Når Josephine Janson ända fram i år?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *