Halmstad en självklar vinnare

Svensk Golf har återigen utsett Årets golfstad och även om man kan ha synpunkter på hur man fick fram vinnaren blev det i alla fall rätt segrare: Halmstad!

Liksom förra gången ”tävlingen” avgjordes var det läsarna som fick rösta och då finns ju alltid risken/möjligheten att kuppa fram en oväntad vinnare, men så blev det alltså inte.

Bloggen kan väl delvis hålla med den kommentar som publicerades, där det stod att sannolikt få av de som klickat har jämförande erfarenheter och att tävlingen var ”riktigt fånig”. Onekligen hade det varit bättre om en s k expertjury gjort valet. Som fallet var 2000 när Halmstad också vann.

Hur hade det sett ut om Umeå vunnit? Men risken var liten eftersom golfkulturen är oändligt mycket mer utbredd i Halmstad än uppe i norr. Halmstadgolfarna (och säkert ett antal utifrån också) är stolta över sin stad och har engagerat sig i omröstningen, vilket mynnade ut i en finalseger mot Västerås med 52-48 i procent.

Antal anläggningar med närhet till stans centrum (Stora torg) står i särklass:

Flygstaden (3 km, 9 hål).

Strandtorp (5 km, 9 hål).

Halmstad (9 km, 36 hål).

Nissadalen (10 km, 9 hål).

Ringenäs (11 km, 27 hål).

Volkswagen golfarena (11 km, 9 hål).

Haverdal (12 km, 18 hål).

Holm (12 km, 18 hål).

Vilshärad (13 km, 12 hål).

Tönnersjö (17 km, 27 hål).

174 golfhål inom 17 km från torget – och då har ändå Bäckavattnet och Garnisonen packat ihop. Det kommer ingen annan stad i närheten av.

Ingen av konkurrenterna har heller en motsvarighet till Golfarenan vad gäller träningsmöjligheter, och på tre av anläggningarna kan man övernatta; Golfarenan, Ringenäs och Tönnersjö.

Tradition efterfrågades också i kriterierna till tävlingen och det finns så det räcker och bli över i Halmstad GK i Tylösand, vars norra bana i alla omröstningar dessutom rankas till landets bästa även i dagens stenhårda konkurrens.

HGK är också en återkommande arrangör av stora tävlingar, t ex Solheim Cup 2007 och amatör-EM vid tre tillfällen. Även Haverdal har skaffat sig ett bra rykte som tävlingsarrangör efter ett antal tävlingar på den svenska touren både på herr- och damsidan, senast i förra veckan.

I Årets golfstad finns också Årets golftränare (Fredrik Wetterstrand) och Årets golfkrog i egen regi (HGK), bara en sån sak!

”Golfhuvudstaden” har blivit ett begrepp och dess hemsida är en bra hjälp för alla gästspelare (det spelades 40.000 greenfeeronder på banorna i fjol) även om Vilshärad, Flygstaden och Nissadalen inte är med under detta paraply.

Det enda Halmstad möjligen kan sägas sakna är toppspelare med tanke på hur många anläggningar det finns och hur goda träningsmöjligheterna är. Men Ringenäs vann trots allt SM-guld på damsidan i fjol och slår inte alla tecken fel är individuella stjärnor också på gång med ett par av landets bästa juniorer i Julia Engström och Marcus Svensson.

Och det finns fler. Lynn Carlsson är stabil på Europatourens undertour, Jacob Glennemo hänger med bra på Challenge Tour, Per Längfors är en färsk vinnare på Nordea Tour och Alexander Hjalmarsson flerfaldig världsmästare för enarmade.

Ja, alla ni som la er röst på Halmstad gjorde alltså rätt. Golfhuvudstaden har gjort skäl för sitt epitet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *