När Bloggen pulsade snö på Island

Förra blogginlägget handlade om vilken bana som är svårast i Sverige, men Mölndal är nog bara en västanfläkt mot US Open-banan Oakmont, där det inte ens är säkert att man skulle få bollen i hål över huvud taget.

Maken till knepiga greener och lutningar finns knappast och man kan inte annat än beundra proffsen, som bet ihop (de flesta i alla fall) när de slagit ett inspel till någon meter från flaggan – bara för att finna bollen 35 meter därifrån i någon grop.

I sanning karaktärsdanande.

Bloggen njöt för övrigt av tävlingen med ljudet avstängt på tv:n/datorn. Ni får själva gissa anledningen…

***

Och så ett stort fång blommor till Josephine Janson, som äntligen fick till det i en proffstävling när hon vann i Borås. Det var lika välförtjänt som välkommet efter många års slit – och en hel del motgångar på vägen.

***

Golf på Island har blivit aktuellt igen sedan golf.se publicerat ett reportage och Bloggen kan inte låta bli att dela med sig av sin erfarenhet av golf på sagoön. Man kan lugnt påstå att det blev en annorlunda upplevelse.

Året var 1995 och Bloggen var utsänd för att rapportera från handbolls-VM till HP:s läsare. Det höjdes ett och annat ögonbryn på Kastrup när klubborna checkades in, men redan då var faktiskt Island känt som en golfnation, läget till trots, och eftersom turneringen avgjordes i mitten av maj och dagarna i huvudsak var lediga borde det finnas möjlighet och tid till lite golf.

I gruppspelet hamnade ”Bengas Boys” i Akureyri, en liten (14 000 invånare då) fiskestad på den norra kusten, där vi var inkvarterade i en hel vecka.

Vi såg verkligen fram emot att spela ett par rundor på världens (då, nu har Tromsö och Narvik gått om) nordligaste 18-hålsbana, men hotellportiern såg skeptisk ut när vi, glada i hågen, tågade iväg med våra bärbagar.

Vädret var vårvarmt och i stan var det helt snöfritt, men när vi gått ett par kilometer (uppför) började vi inse läget. Snödrivorna låg meterdjupa som synes av bilden nedan.

IMG_1438

Infartsvägen till Akureyri Golfklubb i mitten av maj 1995. Och där hade vi tänkt spela…

Nåväl, hade vi nu traskat så långt måste vi ju bara kolla klubbhuset, där vi blev varmt välkomnade av intendenten, som entusiastiskt berättade om klubben och dess superkorta säsong (runt tre månader bara).

På väggarna satt stora bilder på Jack Nicklaus, som då och då brukade åka till Akureyri för att fiska och som också gett en clinic vid något tillfälle.

Innan återtåget fick vi provsmaka det ”överlevnadskit”, bestående av vodka, som varje deltagare i den årliga tävlingen The Arctic Open, utrustades med.

IMG_1442

Klubborna hade dock inte fraktats med förgäves. Efter gruppspelet stundade det slutspel i huvudstaden Reykjavik, där det redan då fanns en del banor (och ett jättelikt golfvaruhus mitt i centrum).

Vi spelade bl a en rond på öns äldsta klubb (grundad 1934), Reykjavik Golfklubb, som numera har två banor. Grafarholt är den mest kända eftersom där spelats många internationella amatörmästerskap och det var i sanning en annorlunda upplevelse.

Arkitekten heter Nils Skjöld (som även ritat nio hål på Tylösands norra bana) och själva bansträckningen är det inget konstigt med – men ruffarna!

Sådana existerar nämligen inte, utan vid sidan av fairways finns bara lavasten, och det var inte utan att man fick lite klaustrofobikänsla trots att träden lyste med sin frånvaro.

IMG_1437

IMG_1436

Bloggen prövar lyckan på första hålet på Grafarholt.

Keilir Golfklubb i Reykjaviks förstad Hafnarfjördur var också speciell på sitt sätt. Då fanns bara nio, minst sagt spektakulära, hål (också ritade av Nils Skjöld), men banan är numera utbyggd till 18 hål.

Den slinga vi – tillsammans med landslaget – spelade var inte helt olik Pebble Beach där den balanserade på kanten av den blå Atlanten. Riktigt häftigt faktiskt.

IMG_1435

Island är inget dumt resmål om man är ute efter något udda och kan stå ut med en och annan regnskur. Men åk på sommaren…

Bloggen är förstås sugen på att lira på Vestmannaöarna och den välkända tävlingsbanan vid flygplatsen i Keflavik lär också vara väl värd ett besök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *