Nostalgitripp till Bäckavattnet

Bloggen har varit ute och cyklat i veckan. Ja, mer än vanligt alltså.

Han satte sig på elcykeln för att köra på Bolmenbanans gamla banvall från Halmstad till Simlångsdalen, en oerhört naturskön sträcka på knappt två mil för övrigt, och som gammal järnvägsnostalgiker fälldes en tår när man passerade Simlångsdalens gamla stationsbyggnad. Plötsligt minns man turerna till Mahult för att åka skidor i Gyltige, men det var då det. Sista tåget gick 1966.

Men det var inte nog med tårar för dagen. På hemvägen gjordes en avstickare till området där Bäckavattnets GK huserade från 1980 till 2011 och det var en djupt deprimerande syn som mötte en.

Att det över huvud taget spelats golf på platsen så sent som för fem år sedan går knappt att skönja längre, men på det som var 18:e hålets green låg faktiskt en golfboll kvar som någon slags symbolik – eller kanske protest..?

IMG_1634

Klubben hade vid nedläggningen 990 medlemmar, som tog sin tillflykt till andra klubbar – främst Skogaby – men såvitt Bloggen vet existerar Bäckavattnets GK fortfarande och har en årlig träff för att sätta sprätt på de pengar man fick in vid försäljningen av klubbhuset.

I det längsta hoppades en kärntrupp på att banan skulle kunna klippas upp igen, men nu är det definitivt kört. Greenerna är upplöjda och det är igenväxt av sly överallt.

IMG_1635

Så här ser inspelet till första hålet ut t ex.

IMG_1638

En kvarglömd skylt vittnar om gamla storhetstider.

IMG_1637

Det här hålet, sett från utslaget, känns antagligen inte igen längre. Det är fyran, men som synes är all barrskog vid sidorna av fairway borta.

IMG_1629

Med god fantasi ser man att här har legat en bunker (på nionde hålet).

IMG_1639

Och det här är tian, där granarna i spelriktningens förlängning är väck.

IMG_1644

Här, på tolvan, hookades mången boll i Fylleån, men nu finns mer besvärligheter i form av en björkhäck.

IMG_1640

Det här är 13:e, sett från green, där en tallbuske börjat växa.

IMG_1628

Här, på driving range, stod folk och övade när det begav sig. Nu finns bara stolparna som höll upp nätet på vänstersidan kvar.

IMG_1630

Klubbhuset är förstås fortfarande fräscht, det var ju nästan nybyggt när klubben lades ner efter en brand i det gamla. Det har nya ägare som hyr ut det som festlokal.

Som golfare blir man ledsen i ögat när en så bra bana som Bäckavattnet dukar under. Bloggen minns de många turerna på 70-talet innan den lilla entusiastgruppen hittade lämplig mark till Halmstads andra golfbana och satte spaden i marken.

Om man skall vara ärlig var väl området inte perfekt, och det fordrades ett gigantiskt arbete innan 18-hålsbanan var färdig. Det var mycket gnäll från gästspelare i början eftersom banan betraktades som oerhört svår, och slog man bollen utanför fairway var den i nio fall av tio förlorad. De greenfeegäster som gick på sin hcp vid första besöket var sannerligen lätt räknade…

Men med åren blev banan allt bättre, ruffarna rensades efterhand och Bloggen tvekade inte att ranka Bäckavattnet trea i Halland i början av detta årtusende. Den fick också epitetet ”Sveriges vackraste skogsbana”, men många äldre medlemmar flydde eftersom banan var så jobbig att gå och tillräckligt många gästspelare hittade, trots det goda ryktet, inte dit.

Man måste också ha i åtanke att banan låg i en annan klimatzon än de kustnära banorna och säsongen var (för) kort.

2006 tog en privat ägare över anläggningen i hopp om bättre tider, men efter fem ekonomiskt tuffa år var det finito 2011.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *