En fartfylld inledning, tack

Inför-tankarna fortsätter, den här gången med de första artisterna. Jag tar lördagens fyra inledare, och återkommer med de fyra övriga.

Yohio

1. Yohio – To the end

Min, och svenska folkets, favorit från förra året. Då var det rätt så nytt och häftigt, och det kommer han inte ha med sig i år. Han har ett stort tryck på sig att göra minst lika bra ifrån sig. Det kan bli tufft. Eric Saade klarade det, kom tillbaka med en starkare låt och bytte silvermedlajen mot en i guld. Danny har också försökt men lyckades inte. Jag hoppas på Yohio kommer med en riktigt grym låt, men med konkurrensen i år så kan det bli svårt att vinna.

 

Mahan Moin

2. Mahan Moin – Aleo

Hon lovar själv att bjuda på ett fartfyllt nummer som gör att man vill höra mer av henne. Av det jag jag hört av henne så måste hon nog dra på några knop för att jag ska fortsätta vilja höra mer. Det känns lite väl enkelt att jämföra henne med Laleh, men det är den genren jag hör när jag lyssnar på Mahan. Men visst, en glad poplåt med ett påhittat ord som låter persisk har testats förut (Cameron Cartio, 2005) så om denna låt är av den kalibern blir jag glad. Så mitt tips till Mahan är – dra på, kör för fullt! Då kommer jag nog vilja höra mer.

Linus Svenning

3. Linus Svenning – Bröder

Fredrik Kempes texter har vunnit Melodifestivalen ett par gånger tidigare, men inte på svenska. Ska bli intressant att höra. Linus Svenning har många fans, och är kända för sina ballader. Just den typen av låtar är jag dock lite allergisk mot i Melodifestival-sammanhang. Men han har en stark röst, även när han är sjuk, vilket han visar i flera av sina Youtube-videor. Låtens innehåll, om hans bror som har gått bort, kommer nog att smälta många hjärtan. Han måste dock verkligen leverera rejält för att jag ska lämna mitt avståndstagande mot ballader, men jag blir gärna motbevisad.

 

Elisa Lindström

4. Elisa Lindström – Casanova

När Elisa Lindström inte snor Körslaget-vinster från Rickard Söderberg så sjunger hon i dansband med sitt eget namn på. Skämt åsido, hon förtjänade att vinna över Anna Book, men inte över Halmstadkören. Nu står hon utan varken Törebodasångare eller dansband, för första gången i Melodifestivalen. Hon lovar mycket av allt. Titta själva på detta, när SVT frågat om hennes låt: Show 95 %, Udda 50 %, Tempo 90 % | Budskap 50 %, Humor 100 %, Dans 80 %. Detta kan bli ett härligt shownummer, men jag är rädd att det finns en risk att detta blir en slags Linda Bengtzing-låt, och det behöver vi inte fler av. Framförallt inte när Bengtzing själv ska vara med senare i vår.

Dansbandssångare har gått bra i tävlingen tidigare, och vunnit bland annat 2001 och 1999 (inklusive ESC), Men det var ett antal år sedan, och Mellon har förändrats sedan dess. Håller hon sig borta från dansbands-fällan kan detta kanske bli bra, men annars får jag hoppas på att det åtminstone blir en härlig svängom med 100 % humor.

 

Det var de första fyra artisterna. Återkommer ikväll eller i morgon om lördagens övriga fyra. Men det känns som att inledningen av årets tävling kan bli en fartfylld inledning – förutom Svenning då.

/ Johan Hammerby

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *