Säg det med musik: Stora schlagertävlingen!

Melodifestivalen, mellon, schlager, #melfest, schlager-SM… Det finns många saker att kalla den här tillställningen. För mig är det Melodifestivalen som är huvudnamnet, och därför vad den ska kallas. Att blanda in ordet ”schlager” känns för mig helt främmande i dag, eftersom det är en specifik genre, som dessutom inte så ofta är representerad i dagens tävlingar. Så det tänker jag inte göra. Däremot märker jag att det ligger nära till hands att använda order ”mello”. Jag har varit lite skeptisk till att göra det, eftersom jag tycker att det låter lite för käckt. Men jag har kommit att ändra mig. Det kommer nog bli en blandning för mig av vilket ord jag väljer.

Apropå detta så är det lite roligt att kolla på hur namnet har utvecklats sedan starten 1958. Den här tävlingen har nämligen bytt namn några gånger genom åren. Här kommer listan, med mina kommentarer:

1958: Schlagertävling. Då var det mer schlager, så absolut ett vettigt namn.

1959: Säg det med musik: Stora schlagertävlingen. Hahah, ligger ju verkligen lätt i munnen…

1960-63: Eurovisionsschlagern, svensk final. Intressant i debatten om vad som är viktigast, att en låt är till för att vara bäst i Sverige eller tävla i Europa. Här var det klart.

1965-66: Svensk sångfinal. Nästan lite gulligt, vilket väl inte är meningen

1967-2001 (förutom -94): Melodifestival. Det känns verkligen fel att inte ha det i bestämd form. Men jag antar att det kan vara en vanesak.

1994, 2001-i dag: Melodifestivalen. Känns mer rätt eftersom det är ett större koncept, som det bara finns ett av. Därför är den bestämda formen mer naturlig, eftersom det bara finns en Melodifestival (som iofs är uppdelad i flera deltävlingar).

/ Johan Hammerby

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *