Nytt och gammalt på lördag

Nu bär det av till Göteborg för ny deltävling. Mycket som vi har sett tidigare – och lite som är helt nytt. Som det brukar vara alltså. Här kommer min genomgång av denna veckas artister med högst subjektiva åsikter.

 

WEB_INRIKES

Outtrigger – Echo
Metal i Mellon har varit populärt de senaste åren. Detta band gjorde en cover på förra årets vinnarlåt ”You”, och textförfattarna gillade det såpass mycket att de kontaktade bandet och skrev en låt till dem. Påminner lite om hur Ellen Benediktsson kom med i tävlingen… Metalfansen är en stark samling, och nuförtiden kollar många av dem på Melodifestivalen, även om de inte vill erkänna det. Så det kan mycket väl vara så att vi får lite growl på Friends arena – och det behövs för att bryta av många av de andra finallåtarna som kan bli rätt lika.

 

WEB_INRIKES

Eko – Red
Nu ekar det verkligen. Efter Outtriggers låt Echo kommer här Eko, en grupp som vann P4:s tävling Svensktoppen nästa, och därmed också fick en plats i årets Mello. Då hette vinnarlåten Yellow. Nu byter de färg till rött, och de beskriver sina influenser som 1980-talet och Norrland (de representerade P4 Västerbotten i tävlingen). Så kan man också beskriva låten de vann med tidigare, även den gången i Göteborg. Men går det lika bra den här gången? Etno funkar alltid i sådana här sammanhang, och särskilt i Eurovision. Så de kan nog få en del röster, men jag tror det kan bli svårt att knipa topplaceringarna.

 

WEB_INRIKES

Oscar Zia – Yes we can
I Let’s Dance är tanken att man ska para ihop en kändis med en duktig dansare. Förra året var det nog flera som undrade varför Oscar Zia, som deltog som kändis, var med. Många hade nog missat att han körade (sjöng lika mycket som) Behrang Miri i ”Jalla Dansa Sawa” i mellon 2012, och ännu fler hade nog missat hans medverkan i X Factor. Men Oscar går genom rutan, är ung, charmig och vill gärna underhålla. I år står han utan vare sig förgrundssångare eller danspartner, och har av någon aneldning döpt den efter Barack Obamas valslogan från 2008. Flera av hans fans är nog till och med för unga för att ens komma ihåg det, men han kommer att få många röster.

 

WEB_INRIKES

Shirley Clamp – Burning Alive
Förra veckan skrev jag om Mello-veteranen Sanna Nielsen, men Shirley Clamp ligger inte långt efter. Hon har medverkat fem gånger tidigare, med en andraplats som bästa resultat, med ”Min kärlek” 2004. Hon har också körat bakom flera bidrag, skrivit några, och så var hon med Antique som körsångare i Eurovision Song Contest 2001 med ”Die for you”. Personligen gillar jag låten hon 2011 gjorde i gruppen Shirley’s Angels, ”I thought it was forever”. Jag undrar fortfarande varför den inte fick ett bättre öde än att åka ut i första rundan av Andra chansen. Hon beskriver årets låt som ”en typisk Shirley-låt”. Och där ligger problemet. Flera av hennes sånger, både utanför och i tävlingen, låter likadant. Det finns en risk att allt för många tittare kommer att känna ”Det här har vi hört förut”.

 

WEB_INRIKES

State of Drama – All we are
Förra året stod State of Drama för en av mina mest positiva överraskningar. Jag fullkomligt älskade ”Falling”, som var som hämtad ur slutscenerna i en amerikansk high school-film. Även nu ska det handla om ungdomar, men med lite upptempo. Jag är väldigt spänd inför detta. Förra året hade de tävlingens bästa låt (även om jag hoppades att Yohio skulle vinna för helhetens skull) och det vore så roligt om de kunde upprepa nåt liknande. Jag tror att de kan gå vidare till final, men även om de inte skulle vinna där så hoppas jag på en låt som jag kommer att gå och nynna på resten av året.

 

WEB_INRIKES

CasaStina Åkerström – En enkel sång
”Jasså, hon håller fortfarande på?” var min första tanke när jag såg att hon skulle vara med. Hon har i och för sig bara hållt på sedan 90-talet, och haft ett par rätt välspelade låtar, men har hon aldrig slagit igenom hos den breda publiken. Vissångaren hoppas nog att det kommer att ändras nu, men jag är tveksam. Hon säger att hennes värsta mardröm är om folk är helt likgiltig till låten – och risken är att det är precis vad som kommer att hända. Det kommer säkert bli vackert – men risken finns att det blir tråkigt. Liksom förra årets sömnpiller ”Porslin” så kommer nog denna gå förbi Mello-titarna som röstar obemärkt.

 

WEB_INRIKES

Ace Wilder – Busy doin’ nothing
Nu blir det dans och för hela slanten, är förhoppningen. Ace är uppväxt i Florida, och har haft hits i Tyskland, men i hemlandet Sverige är hon rätt så okänd. Hon låter som en amerikansk radioartist. Just därför kommer det troligtvis att låta som att man känner igen hennes musik, och det kan hjälpa henne. Om man dessutom blir danssugen av det så kan det räcka långt, men det gäller verkligen för henne att hennes låt sticker ut tillräckligt mycket i den redan fullproppade genren.

 

WEB_INRIKES

Dr Alban och Jessica Folcker – Around hte world
Nu jäklar blir det 90-tal! Dr Alban har gjort hits som ”Sing Hallelujah” och ”Hello Afrika”. Man han har också blivit känd för mindre lysande låtar som ”Hallå Moppepojkar” och ”Alla vi (längtar efter sommaren)”. Att han har släppt singlarna ”Sing Hallelujah ’98” och ”Sing Hallelujah! (Recall 2004)” visar på hans något begränsade repertoar. Nu har han också bytt ut Kikki Danielsson mot Jessica Folcker, även hon en artist som hade sina glansdagar för omkring 15 år sedan. Hon har en bra röst, och gjorde länge karriär som körsångare bakom bland annat Ace of Base, E-Type och Leila K (som sagt, vi snackar 90-tal, big time). Men hur ska det nu gå? Jag tror det finns likheter mellan detta nummer och Björn Ranelid & Sara Li 2012. En rolig gubbe och en bra sångerska, och det kan absolut räcka. Har de en catchig låt så kan de nog gå vidare, även om de inte förtjänar det.

 

Sammanfattning
Ska bli väldigt intressant att se vad dessa artister och grupper kan hitta på. Jag har bäst förväntningar på State of Drama och Ace Wilder, men även Ottriggers och Eko kan var med och slåss om det. Eller så blir det Shirley och Dr Alban & Jessica. Och glöm inte att Oscar kommer få många ungas röster. Det kommer nog bli jämnare än vad man kan tro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *