Hannibal Lector vs. Barack Obama

Nu har en minut av veckans låtar släppts, och det är en rätt så skön blandning vi har att se fram emot på lördag.

 

OuttriggerOuttriggers sångare på scen. Bild: TT

1. Outtrigger – Echo
Outtrigger inleder sin show i burar. Sångaren är klädd som Anthony Hopkins karaktär Hannibal Lector från ”När lammen tystnar”. Han tar sig ur både mask och tvångströja när allt brakar lös. Coolt nummer, och en cool låt. Påminner om bandet Avenged Sevenfold. Kan nog få många röster, men låten är inte riktigt lika bra som Dead by Aprils var 2012.

 

2. EKO – Red
Det är etno, och bra ppmusik, men rätt tråkigt. Lite av en besvikelse. Många kan nog tycka att detta är bra, men jag tvivlar på att så värst många kommer att rösta. EKO kan nog få det svårt tyvärr.

 

WEB_INRIKES
Yes he can. Bild: TT

3. Oscar Zia – Yes We Can
Jag undrar om någon har berättat för Oscar att Barack Obama inte får omväljas 2016. Han behöver således inte en kampanjsång, vilket Zia levererar här. Både titeln och dansarnas kläder, med Obamas ”Hope”-poster, fast med Oscars huvud, refererar till valet 2008.
Förra veckan jämförde jag inledningen av Sanna Nielsens låt med Miley Cyrus ”Wrecking ball”. Nu är Miley tillbaka, och den här gången har hon lånat lite av sin refräng av ”We Can’t Stop” till Oscars refräng. Fast det är ju en bra låt, så det gör inte så mycket.
Men utöver detta så är ”Yes we can” en rätt så bra låt, som man gärna nynnar med i. Oscar behöver nog inte förlita sig bara på sina unga fans, jag tror att många kommer att slänga iväg nåt sms för att rösta på den här låten.

 

4. Shirley Clamp – Burning Alive
Japp, detta är en typisk Shirley-låt. Den är pampig, storslagen, fin, svulstig, och alldeles… alldeles intetsägande. Den här ger mig ingenting. Framförallt när man har förra veckans Sanna att jämföra med. Möjligt att man får lite mer känsla när man hör denna under tre minuter, men just nu gäspar jag. 2009 slutade Shirley sist i sin deltävling. Återstår att se ifall hon kommer att tangera detta ”rekord”…

 

5. State of Drama – All We Are
Nja. Den här tog mig inte med storm på samma sätt som ”Falling” förra året. Det låter som rocklåtar av typen Colplay eller Fun, fast inte lika bra. Måste säga att jag är lite besviken, men så hade jag högt ställda förväntningar också. Denna kanske är en sådan låt som man får höra flera gånger för att uppskatta bättre. Kanske behöver ta vägen via Andra chansen, men det ska den väl inte behöva?
6. CajsaStina Åkerström – En enkel sång
Det här är vackert. Det är fint, lugnt, melodiskt ochzzzzzzzzzzz. Det är för tråkigt! Det händer ingenting! Jag vet att ballader kan vara så här, men måste de det? De bästa balladerna behöver någonting mer. Ett större omfång och djup, som exempelvis Cecilia Wennerstens ”Det vackraste”. CaisaLisa låter som hon brukar. Inget fel på henne, men låten kommer inte gå vidare. Det skulle möjligtvis vara för att den sticker ut ikväll, men jag tror inte ens att det hjälper.

 

7. Ace Wilder – Busy Doin’ Nothin
Ace Wilder låter som en slags blandning mellan Icona Pop och Lambretta. En modern danslåt. Hon vill inte jobba, sjunger hon, men det kommer hon nog få göra för att ta sig vidare. För detta är nämligen en helt okej låt, men den knockar inte en. Den sticker inte ut i sin genre, men jag tror att detta är en låt som kan växa för en. Ace får helt enkelt hoppas på att vi får höra detta fler gånger, kanske helst via Andra chansen.

 

8. dr. alban & Jessica Folcker – Around the World
Vi hade trott att det skulle bli 90-tal, och det blir det också. Men på ett bra sätt. Det är en retrokänsla med en modern touch, och det ska de ha en eloge för. Det är lätt att digga med i denna, och Doktron och Jessica kompletterar varandra bra med hennes sköna röst och hans repetitiva hiphop. Även om detta inte är kvällens bästa låt så tror jag att den har en bra chans att gå vidare. Den är charmig och kul, och eftersom vi inte haft någon direkt humor i år á la Sean Banan eller Ravaillacz så tror jag att denna kommer locka denna typ av fans.

 

Sammanfattning

Den låt som kommer få flest röster är troligtvis ”Yes we can”, med Oscar Zia. Är den bäst? Nej, inte nödvändigtvis. Men den kommer få många fans. Sedan blir det nog ett slag mellan metal-fansen och humor-fansen om den andra platsen till finalen. Sista platserna till topp fem går nog till State of Drama och Ace Wilder. Resten får nog packa ihop och lämna Götet när efterfesten är slut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *