Bättre förr? Se efter själva!

SVT:s Öppet arkiv är väldigt roligt och intressant, oavsett vad man är intresserad av. Både underhållningsprogram, nyhetssändningar från historiska händelser och mycket annat. Missa till exempel inte Varan-TV, humor som formade mina tidiga tonår.

Men den här bloggen handlar ju inte om Farbror Överkokt Blomkål eller Det Onda Pappret, utan om Melodifestivalen. Och även det kan man se!

På Youtube kan man hitta klipp från vissa låtar, men på SVT:s sajt kan man hitta hela program. Inte alla tävlingar, men rätt många från 1970-talet fram till och med 2005.Så för er som tycker att det var bättre förr, nu kan ni titat och avgöra själva. Var det bättre shower när det bara var en final, och inte ”höll på hela våren”?

http://www.oppetarkiv.se/etikett/titel/Melodifestivalen/

 

Häribland kan man bland annat hitta Abbas vinst från 1974, überkäcka vinnaren Bra Vibrationer från 1985 och även Carolas, Herreys och Charlotte Nilsson/Perellis vinster, som även upprepades i Eurovision.

Men minst lika roligt är det att kolla på låtarna som inte gick bra, som exempelvis ”Nästa Weekend” från 1988, med Uffe Persson (presentationen börjar 00:14:57 in i klippet). Den bästa delen kommer i och med sticket och tonartshöjningen vid 00:17:30 🙂

Även 1980 års tävling med bland annat Paul Paljett och Kenta har godbitar i sig. Den tävlingen visar också på hur programledarnas showande har ändrats. Då var det SVT-legenden Bengt Bedrup som höll i programmet, men så mycket show vet jag inte om man kan prata om…

Även det som hände mellan låtarna kan vara intressant. Kolla till exempel in Dansaren från 1985 (00:49:00 in i klippet).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *