Sista chansen att rädda årets Mello

Fjärde deltävlingen, och när den veckan är slut så har vi hört årets alla låtar. Här kommer nu en genomgång av lördagens artister. Efter tre trevande veckor ska nu hedern återställas.

 

ALCAZAR (Konstigt, varken Alcazar eller Linda Bengtzing hade någon officiell SVT-bild, likt alla andra artister i årets mello. Nåja.)

1. Alcazar – Blame It On The Disco
Alcazar har deltagit i tävlingen flera gånger, i olika konstellationer. Liksom senast, 2010, består gruppen av Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund. Alltså ingen Magnus Carlsson eller Annikafiore. Ni som har följt den här bloggen vet vad jag tycker om den här gruppen. De är så bra! 2003 stod de för min absoluta favorit  Melodifestivalen, ”Not a sinner, nor a saint”. Även deras ”Alcastar” från 2005 var riktigt bra. Senaste mello-låtarna, ”Stay the night” och ”Headlines” var bra, men inga vinnarlåtar. Nu är de alltså tillbaka, och utlovar en typisk Alcazar-låt som man vill hoppa upp och dansa till. Usch, det skapar stora förväntningar hos mig. Återstår att se om de kan infrias. I så fall kan vi gärna ha årets vinnare här.

 

WEB_INRIKES

2. I.D.A – Fight Me If You Dare
I.D.A är sångerskan Ida Pihlgren, men även hennes grupp. De är utvalda som ”Allmänhetens bidrag”, en chans för ”vanligt folk” att komma med i mellon. I detta sammanhang räkans det som någon som inte har haft musik utgivet tidigare, till skillnad från övriga låtskrivare i tävlingen som arbetar med förlag. De beskriver sin låt som ”en käftsmäll av rock och revansch”. Just ordet käftsmäll verkar vara ett tema i år, då även Outtrigger använde denna beskrivning. De gjorde en bra låt, så nu återstår det att se om I.D.A kan göra det. Det kan bli många rockers i andra chansen som slåss om samma röster…

 

WEB_INRIKES

3. Janet Leon – Hollow
Janet var med i gruppen play, var med i den specialnischade talangjakten ”Made in Sweden” och deltog i förra årets tävlign med ”Heartstrings”. Hon kom femma i en svår deltävling, där suveräna State of Drama och pajasarna Ravaillacz gick till final. I år ska hon ge prov på ”en bergochdalbana av känslor”. Detta i kombination med att den beskrivs som 0 % dans, 0 % humor, men 100 % budskap, samt att hon vill visa en annan sida av sig själv, torde tyda på att det blir en ballad i år, möjligen av typen power. Det ska bli intressant. Jag gillar Janet, och hoppas att hon kan komma med något bra som folket gillar.

 

WEB_INRIKES

4. Ammotrack – Raise Your Hands
Finns det plats för ytterligare en rockgrupp i andra chansen? Javisst, kör på! Och just ”kör på” är meningen med namnet, som syftar till tågräls. Detta kommer nog dock bli lite hårdare än I.D.A, men risken finns ändå att dessa två kommer att sno röster från varandra, och det kan vara båda bandens fall. Men detta bandet är mer etablerat och kommer nog därför leda Ammotracks längre i tävlingen.

 

WEB_INRIKES

5. Josef Johansson – Hela natten
Kvällens svenskspråkiga sjok inleds med Josef Johansson. Vanligtvis gör han trevlig popmusik liknande Oskar Linnros. Ikväll har han dock en låt skriven av G:son och Boström. De har en förmåga att koka ihop hits på ett nästan magiskt sätt, och Josef ska enligt egen utsago vara deras Kemikalie X, för att dra en referens till Powepuffpinglorna, vilket han visst vill göra. Han besrkiver dessutom sin låt som en blandning av R Kelly, arenarock och Enya. Hm, det är mycket i den här mellosoppan. Ska bli intressant att se vad han kan komma med.
WEB_INRIKES
6. Linda Bengtzing – Ta mig

”Åh, äntligen ska Linda Bengtzing vara med igen!”. Sa ingen. Eller, tydligen har någon tyckt att hon ska vara med igen. Hon är en av de få överlevande schlagerartister som gör skäl för namnet. Hennes låtar är käcka så det förslår, trallvänliga och ofta med en humoristisk text. Men vill någon ha detta i dag? Låttiteln gör att känns som att det blir precis en sådan sång som hon alltid har ställt upp med i mellon. Visst, de är roliga och sköna att dansa till på ”schlagergovlet” på nattklubben, men den bör inte ha med tävlingens toppstrid att göra. Linda har talang. Det vore roligt att se henne byta genre, testa nåt nytt, göra någonting helt annat. Hon har sagt att det blir något nytt i år. Men gör hon inte det, då finns nog risken att hon blir en ny Lex Shirley.

 

WEB_INRIKES

7. Ellinore Holmer – En himmelsk sång
Hon har sedan 2007 samarbetat med Glada Hudik-teatern, och även medverkat i deras två filmer. Hon har en röst som passar bra i stillsamma ballader. Och det är en sådan man kan tänka sig att hon gör i år med, särskilt när man kollar på vad hon sätter upp för värden på sin låt: Show 0 %,  Udda 50 %, Tempo 20 %, Budskap 80 %, Humor 0 %, Dans 0 %. Glada Hudik har många fans runt om i landet, men det återstår att se hur det blir i år. Hon tävlar mittemellan två (troligtvis) upptempo-låtar, och det kan göra att hon sticker ut tillräckligt mycket.

WEB_INRIKES
8. Anton Ewald – Natural

En av förra årets största genombrott var den tidigare dansaren Anton Ewald, som slutade fyra i finalen med ”Begging”. Han satte många unga flick- och pojkhjärtan i brand, och kommer säkert köra samma race i år, där det blir fullt ös med dans, häftig scenshow, fart och fläkt (i dubbel betydelse). Han beskriver låten som mer organisk, där ”Begging” var mer elektronisk. Att den ligger som sista låt av alla årets tävlande betyder nog att Christer Björkman tror hårt på den här. I finalen kommer han nog få en tuff match när de unga tittarna måste bestämma sig för om de ska rösta på Yohio, Oscar Zia eller Anton. Där kommer alla tre tappa momentum. Men ja, Anton går vidare.

 

Sammanfattning
Mello-nördarna kommer att få sitt lystmäte på lördag. Alcazar och Linda Bengtzing är klassiska mello-nummer, även om det bara är de fröstnämnda som faktiskt kommer att få röster. Efter tre veckor av besvikelse vill nu nämligen fansen ha valuta för pengarna, och det är Alcazar som ska rädda dem.

Det blir även ett ballad-krig mellan Josef, Ellinore och Janet, medan I.D.A och Ammotrack slåss om rocker-rösterna. Detta banar väg för Anton, som får vänta med sitt ställiningskrig till finalen. Där han får sällskap av Alcazar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *