Tomas Ledin i mellon? Nej tack

TOMAS LEDIN

Tomas Ledin när han vann Melodifestivalen 1980. Bild: TT/arkiv

I dag skriver Aftonbladet om att Tomas Ledin kommer att köra mellanakten på lördag. Visst, det blir bra. Han har ju trots allt deltagit i tävlingen flera gånger, och även vunnit. Så det kan bli kul att se honom. Det känns nästan som en halvtidshow i Super bowl. Bara då att en välkänd artist underhåller i halvlek. Inga andra liknelser (även om årets show hittills nästan har varit lika bra som Denver Broncos var i årets Super bowl-final…).

Så långt är allting bra. Men i texten skriver de även att Christer Björkman har legat på Tomas för att han ska komma tillbaka till tävlingen som deltagare igen.

Nej.

Jag gillar flera  av hans låtar, men det är inte det det handlar om. Det är hela grejen med att stora artister från förr ska komma tillbaka för att sprida lite stjärnglans på tävlingen och generera tittare.

Problemet är att det inte alls blir så. Det blir ingen stjärnglans. Ledin, Eva Dahlgren, Lasse Berghagen, Björn Skifs, Anders Glennmark, Lill-Babs, Orup, de är alla bra artister som har haft långa framgångsrika karriärer – men de ska inte vara med i Mellon. De har ingenting att tjäna på att vara med – bara förlora.

Tävlingen utvecklas ständigt, och byter skepnad och får nya målgrupper, med lite som finns kvar i grunden. Men problemet är att de gamla artisterna inte har ändrats. Visst, några av dem gör fortfarande ny musik, men det är inte av den typen som är vinnarlåtar 2014, varken i Sverige eller Europa. För jag anser att om man ska ställa upp i mellon så ska man tro att man kan vinna. Och det kommer dessa artister inte att göra.

Jag ser gärna att de gamla stora spelar i halvlek – men själva tävlingen får de gärna hoppa över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *