Alcazar är de riktiga veteranerna

Senare i eftermiddag/kväll när det går att lyssna på veckans låtar så ska jag recensera dessa. Men fram till dess tänkte jag ta och göra som jag gjorde med Sanna Nielsen för två veckor sedan – och gå igenom en imponerande mello-karriär. Detta är inte heller för att de är någon favoritgrupp egentligen, men för att Alcazar är riktiga veteraner i mello-sammanhang – faktiskt. Och då förtjänar de ett eget blogginlägg

Bandet har varit med i Melodifestivalen fyra gånger förut. Dessutom har Andreas Lundstedt medverkat fyra gånger som soloartist, så detta blir alltså hans nione (!) gång i mellon. Lina Hedlund deltog med sin syster Hanna 2002, så det blir totalt 9 låtar som bandmedlemmarna deltagare har framfört i Melodifestivalen innan årets.

Och då har vi inte ens räknat med de gånger som Tess Merkel har körat bakom andra artister, Andreas Lundstedts medverkan i Eurovision för Schweiz eller den tidigare medlemmen Magnus Carlssons sju deltagande (tre med Barbados, två med Alcazar och två som soloartist).

 

Här kommer därför en genomgång av de nio låtarna (ja, jag ska gå igenom alla!)

 

Andreas Lundstedt – Driver dagg faller regn (1996)
Lite lugnare än den Andreas vi är vana vid att se i dag. Det gick bra för honom det här året. Han slutade tvåa bakom vinnaren One More Time med ”Den vilda”. En typisk 90-tals-mello-ballad, om man kan säga så. Den är väl okej. Men rätt monoton och tråkig emellanåt.

 

Andreas Lundstedt – Jag Saknar Dig, Jag Saknar Dig (1997)
Han ställde upp igen året efter, men då gick det inte lika bra. Sju slutade han i finalen. Som tur för honom fanns det inga deltävlingar då, för i så fall hade jag nog inte gått vidare till Eriksbergshallen (finalen gick i Göteborg). Även detta är en ballad, men faktiskt ännu tråkigare än den från -96. En liten skön spansk gitarr är det enda som lyfter denna.

 Melodifestival deltävling 3 i Sundsvall.

Lina och Hanna Hedlund – Big time party (2002)
Med Shirley Clamp som bakgrundsdansare/sångare tog systrarna Hedlund på sig sin Moulain Rouge-outfit och tävlade i mellons andra delfinal sedan det nya formatet infördes. Det gick galant och de tog sig direkt till final. Väl där gick det dock sämre, och de slutade näst sist med bara Östen med resten bakom sig. Känns som ett bra resultat. Låten är rätt enformig, men i sin delfinal mötte de inget större motstånd. Det gjorde de dock i finalen, som hade många starka nummer.

 

Alcazar 2003

Alcazar – Not a sinner, nor a saint (2003)
Dålig låt! Eller, nej just det. Detta är min favoritlåt någonsin i Mellon. Den innehåller alla element: bra musik, snygg show, galna outfits, och en refrän som man rycks med i. Alcazar hade innan denna haft ett par hits, men sedan de lockade till sig Magnus Carlsson från Barbados hade de blivit något av en svensk supergrupp, och skördade stora framgångar i Europa. Den deltog i en av mellons bästa delfinaler någonsin (Fame, Sanna Nielsen, Andres Esteche, Brandsta City Släckers) och blev trea och fick gå till finalen via andra chansen. Där blev den trea bakom Fames ”Give me your love” samt ”Let the spirit fly” med Pernilla Wahlgren och Jan Johansen. En alldeles för dålig placering.

 

Melodifestivalen 2005. Deltävling 1 i Göteborg.

Alcazar – Alcastar (2005)
Både jag och många andra svenskar gillade den här låten, men inte heller nu fick den gå direkt till final. Shirley Clamp och Nordman tog de platserna, men väl i finalen tog de en stabil tredjeplats efter de två huvudkombanterna Martin Stenmarck och Nanne Grönwall. Denna är en slags presentationslåt för gruppen som beskriver hur de är, vad för typ av musik de har, och helt enkelt en förklaring av hela konceptet ”Alcazar”.

 

WEB_INRIKES

Andreas Lundstedt – Move (2007)
Första försöket med engelska som soloartist – och det gick väl sådär. Lite latinamerikansk mystik med dansbeat, fast inte på något vidare lyckat sätt. Den slutade sexa i sin deltävling, och det känns rätt logiskt. Enformig och trödig låt.

 

WEB_INRIKES

Alcazar – Stay the night (2009)
Magnus Carlsson och Annikafiore var borta. Lina Hedlund hade kommit in. Det går tydligt att höra skillnad på låtarna från gruppens tidigare och senare epoker. Denna är mer modern, men ändå med Alcazars typiska sound. Denna gång tyckte kanske tittarna synd om dem för att ha behövt gå via andra chansen tidigare, så nu fick de en direktbiljett. Det var många bra låtar med i finalen, och denna slutade femma.

 

WEB_INRIKES

Alcazar – Headlines (2010)
Deras i min tyckte sämsta låt. Eller, den är ju inte dålig, men inte jättebra. Den har för svara verser. Gruppen försökte sig på något som de inte brukar göra. Däremot var de vana vid att åka till andra chansen, så det gjrode de. Men där blev det stopp redan i första duellen mot Jessica Andersson. Rätt beslut, detta är den svagaste Alcazar-låten av deras många hits.

 

WEB_INRIKES

Andreas Lundstedt – Aldrig, aldrig (2012)
Efter ”Move” valde Andreas svenska igen, men blev det så mycket bättre? Nej. En klassisk schlager som nog hade fungerat bättre på 90-talet. Så hade han haft denna 1997 så hade han kanske fått sin revansch från året innan – men då hade vi kanske inte haft något Alcazar. Så vi kanske ska vara glada att det blev som det blev.

 

Så, det var min genomgång. Nu ska det bli spännande att se vad de har att bjuda på anno 2014.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *