Mest spännande deltävlingen i år

Jag har försökt tänka ut hur det ska gå ikväll, men det är nästan helt omöjligt. Det är så det ska vara, och det är roligt. Men samtidigt inte. Det innebär ju att det inte finns någon låt som är så jättebra att den borde vara given i final.

Och en anledning är den varför jag inte tidigare år har lyssnat på låtarna i förväg. För det kan låta hur bra som helst i en studio, men när artisten ställs på scen, med dansare, scenkläder och allt är live så blir det helt annan grej. Därför tror jag mer på Alcazar än vad deras låt först gav uttryck till. De kommer nog att leverera en riktigt grym show.

Samma sak med rockarna. Det kommer att vara så mycket att ta in, att man kanske inte tänker på att man inte riktigt kan sjunga med i refrängen.

 

Det är aldrig roligt när mellon blir politisk – men det har Linda Bengtzing råkat ut för. Inte partipolitisk, men en konstig jämställdhetsdebatt. Aftonbladets Åsa Erlandson är upprörd över att hon står på scen trots att hon har en tio-veckors bebis hemma. Hon skulle vara en dålig mamma som lämnar sitt barn för att satsa på sin egen karriär. Det har varit debattartiklar, krönikor och intervjuer om detta, och uppmaningar om att den andra parten kan ”ta sig i röven” har yttrats åt båda håll. Moget.

Jag är förvånad över att dessa värderingar finns kvar – det finns många manliga tävlanden som är småbarnsföräldrar, men deras situation diskuteras inte på detta sätt. Det är ju inte så att Bengtzing har lagt ungen i ett hörn hemma i lägenheten och åkt iväg till Örnsköldsvik – barnet har en pappa också. Att kvinnor inte skulle kunna ha en egen karriär är så märkligt – låt folk bestämma själva.

I och med den här debatten kommer säkert Linda få många supportröster. Och i ett tight race kan det hjälpa henne den sista metern. Men om den andra sidan är större så kan det stjälpa henne – oavsett vilket är det synd, för det är hennes låt som ska bedömmas. Och nu när Bengtzing äntligen har en bra låt så förtjänar hon att det är den som man röstar på, och inget annat.

Anton Ewald har rasat över ett skämt från programledarna – enligt en tidningsrubrik. Troligtvis är det ingenting med den ”striden”

 

Men som sagt, det är mycket som spelar in. Men jag ska ändå försöka gissa vilka som går vidare.

Här är listan över vad jag tror – inte nödvändigtvis vad jag tycker:

Final: Alcazar, Linda Bengtzing

Andra chansen: Anton, Janet Leon

Femma: Ammotrack

Övrig ordning:

Ellinore, Josef, I.D.A

 

Jag kommer inte att vara tillgänglig i direkt anslutning till tävlingen ikväll. Därmed kommer det nog också dröja innan jag kan kommentera resultatet, så ”snabbanalysen” kommer lite senare än vanligt.

Åh, det här ska bli kul och spännande. Helt ovisst – och det är så underbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *