Roliga låtar hör hemma i mellon

I och med omläggningen till flera delfinaler 2002 kunde fler genrer representeras, och olika typer av artister fick möjlighet att komma fram. Detta innebar att hårdrock, house och påhittade språk nu fick en ny arena – men även humorlåtarna.

När det ska vara med 32 låtar i en tävling, och de helst ska vara olika, så har man kunnat kosta på sig att ha med artister som i första hand är där för att vara roliga och underhålla, och kanske inte direkt tävla om att bli en vinnare i Eurovision.

Som jag skrev om i går så har man hoppat över det i årets tävling för att satsa på humor i själva programmet (och det har ju funkat bra…), men de flesta tidigare år har man haft något. Och som ni nog har märkt så gillar jag listor, så här kommer en uppräkning och omdöme om de skojiga bidragen sedan 2002. Alla är dock inte roliga, även om det är tanken. Alla är inte ens bra. Men de hade en tanke i alla fall, och det räknas.

 

2002

Genrep inför för finalen i Melodifestivalen 2002 i Globen, Stockholm

Brandsta City Släckers – Kom och ta mig
Låten i sig är väl inte tänkt att vara så värst skojig. Den hade kunnat framföras av valfritt dansband. Men det är ju inte bara handklappen och nödrimmen vi minns, utan bandet. Ett gäng brandmän från Helsingborg drog på sig hela sin mundering och ställde upp i tävlingen, något som vi inte hade sett förut. Den gick till final.

Övrigt: Roliga scenkläder såg vi bland annat hos Lina och Hanna Hedlund, som lekt Moulain Rouge. Afro-Dite skapade ordet ”nakenchock” (eller, kvällstidningarna gjorde det) i och med sina kjolar, och det är i sig rätt roligt.

 

2003

Brandsta City Släckers – 15 minuter

De kom tillbaka året efter och sjöng om hur folk kan bli kända i 15 minuter och sedan försvinna, efter Andy Warhols tes. Och sedan försvann de från den svenska musikscenen. Ironi.

Östen med resten – Maria

För att citera berättaren i Tjuren Ferdiand: En dag kom fem män i lustiga hattar. Gruppen är ett humorkollektiv, som valde att göra en mexiansk schlager. Låten var till hälften tänkt som seriös, men till hälften kul. Jag tycker att de lyckades med både och. Den tog sig i alla fall till final.

Övrigt: Sarek bjöd på norrländsk show.

2004

Pay TV – Trendy Discoteque

Tre komiker gjorde trash-disco under artistnamnen Claudia Cash (Anna Widing), Neena Fatale (Thérèse Andersson) och Chanelle Ferarri (Fatima Edell). De gjorde narr av hippa klubbar. Sitt namn tog de som en hänvisnign till betal-porr.

Melodifestivalen 2004, After Dark.

After dark – La dolche vita

Det bästa exemplet på att det går att kombinera humor, bra låt och en grym show. Dragshowgruppen After Dark har underhållit svenska folket i årtionden, och 2004 ställde de upp i mellon. Christer Lindarw sköter det mesta av sången medan Lasse Flinkman dyker upp som en större verison av Anita Ekberg i Fontana di trevi. Bara en sån sak. Att låten har en riktig catchy refräng gjorde dessutom att låten hamnade på andra plats i finalen.

Övrigt: Nina & Kim gjorde en svensk In the navy.

2005

Pay TV – Refrain

Trion återkom detta år, för att dissa hur man bäst bygger upp en hit. Den gick dock inte till final.

Övrigt: I sin delfinal var Alcazar klädda i rymdinspirerade dräkter. cameron Cartio hittade på ett eget språk som han gjorde en (bra) låt av.

2006

Electric Banan Band – Kameleont

Varför inte göra något för barnen om man ändå ska skoja till det? EBB gjorde en trevlig låt om djur, som de brukar, fullproppad med ordvitsar och referenser. Tog sig till andra chansen.

WEB_MELODIFESTIVALEN

Günther and the Sunshine girls – Like fire tonight

Günther är ju en skämtartist redan från början. Karaktären är som hämtad från en tysk porrfilm från 70-taket, och han omger sig med snygga brudar som kromar sig runt honom, samtidigt som hans låtar sätter sig som ett plåster på hjärnan med sina banala och och lustiga texter (som You touch my tralala). I den här låten satt han på en tron och putade med läpparna låten igenom och lät tjejerna göra jobbet, som vanligt. Låten var helt i hans vanliga stil, och rätt skön.

Östen med resten – Ge mig en kaka till kaffet
Inte lika rolig som förra året, vilket inte längre var meningen.

Rednex – Mama take me home

Ytterligare ett skämtband som torts allt brukar toppa listorna. Med sina cowboy-kläder och käcka musik jobbade de sig så småningom vidare till final, där de blev sexa.

Övrigt: Evan lekte Sjörövar-Fabbe i fjärde deltvälingen (som överlag var väldigt bra).

 

2007

Magnus Uggla – För kung och fosterland

Det är svårt att veta om man ska ta med Uggla eller inte. Han är ju en ”riktig” artist, som har byggt sin karriär på att göra roliga låtar. Han hittar alltid ett aktuellt samhällsproblem som han dissar genom musik. Här sjöng han om konsumtionshetsen, men blev utslagen i andra chansens sista runda.

 

After dark – (Åh) När ni tar saken i egna händer

Detta är en av de mest typiska låtarna för den den poäng som jag vill göra med den här listan. Den här låten var aldrig tänkt att vinna och representera Sverige i Eurovision i Helsingfors. Men den bjöd på en rolig show. Den handlar kort och gott om onani, och hela texten är olika eufemismer för detta. På scen stod stora skärmar där olika tv-personligheter förekom, och verserna handlade om dem. Och onani. Martin Timell satsar på kaklet, Tina Nordström använder fingret när hon känner av, Bosse Bildoktor oljar in sin växelspak och Ernst Kirschsteiger skakar liv i en slaknad ruin. Det var också roligt att se att dessa kändisar hade såpass mycket självdistans att de ställde upp på detta.

 

2008

Andra generationen – Kebabpizza slivovitza

Månag sjöng på denna under våren, men den åkte ut direkt. Balkanpop om mat och sprit. Så kan det vara.

Övrigt: The Nicole sjöng också om sprit, fast på ryska. Wille Crafoord hade skrivit en låt åt gruppen Face-84 som handlade om att ha gamla ex på vinden.

 

2009

Markoolio – Kärlekssång från mig

Handlade om att han aldrig kommer att göra en kärlekssång eftersom han är en humorartist. Det gick sådär för honom.

Övrigt: Det blev stort rabalder för mellanaktsnumret där Grotesco-gänget drev med Ryssland.

 

2010

Ingen rolig låt! Och vinnarlåten var heller inte mycket att skratta åt…

 

2011

Babsan – Ge mig en spanjor

Lars-Åke Wilhelmsson drömde sig söderut och ville ha en eldig latino, men fick bara dansa på ett stadshotell med Bert Karlsson. Också tänkt att kunna vara en bra låt, fast med humor. Den gick inte vidare.

Övrigt: The Moniker bjöd på en rolig och 60-talsinspirerad scenshow med gåband till åten ”Oh my God!” (vilket det fanns två låtar som hette det här året).

 

2012

WEB_INRIKES

Sean Banan – Sean den förste banan

Humorlåtens stora comeback efter ett par års borttynande. En riktigt catchy låt som alla gick och sjöng på länge, oavsett om de vill erkänna det eller inte. Galet nummer, rolig text, kul figur som sjöng, den här låten hade allt. Dock gick den inte till final, utan slogs ut i andra chansen.

Övrigt: En melodifestival som både innehåller Björn Ranelid och Thorsten Flink måste betraktas som underhållande!

 

2013

Sena Banan kom tillbaka med extra allt, och drev med sig själv, Sverige, Melodifestivalen, ”Christer Turkman” och programledaren Danny. Dessutom till tonerna av ännu en smittande refräng. Denna gick till final. Jag fick en amerikansk kompis att titta på mellofinalen, och efter att ha sett den här låten satt hon bara och gapade. Bra betyg 🙂

Ravaillacz – En riktig jävla schlager

Barnens favorit förra året (som gjorde att de kunde svära på skolgårdarna med alibi) var en supergrupp av tre sångare och en skådespelare som dissade Melodifestivalen. Roligt att en av dem, Tommy Körberg, själv har vunnit tävlingen flera gånger.

Övrigt: Martin Rolinski kastade yougurt, Army of lovers var… Army of lovers.

 

2014

Inga humoristiska låtar

 

ett par gånger har det alltså inte skojats i mellon, men ofta har det funnits något roligt att njuta av. Jag gillar som sagt detta, och önskar att Christer Turkm… eh, Björkman bättrar sig till nästa år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *