Alla mot alla i Andra chansen

På lördag är det dags för de tidigare veckornas treor och fyror att få en andra chans att ta sig till final. Upplägget på lördag är annorlunda gentemot de senaste åren. Duellerna är delvis borttagna. Bra.

I första rundan röstar man på alla låtar på samma sätt som i de vanliga deltävlingarna. De fem med flest röster går vidare till en ny omgång där man röstar på alla, rakt upp och ner. Rösterna från första rundan hänger med.

Det blir sedan fyra låtar kvar, och här ställs de i två dueller, med nollställda räkneverk, och de två vinnarna går till final.

 

Spontant så känns det bra. Tidigare har två låtar som förtjänat att gå vidare kunnat ställa sig mot varandra och därför har favoriter saknats i finalen. Det försvinner förhoppningvis lite nu, även om två favoriter skulle kunna ställas mot varandra i slutduellen.

Att alla ställs mot alla innebär även en annan sak. De slåss om samma röster. Och det bådar inte gott för rockbanden. Tre rockband, samt Linus som har lite samma publik gör att de kan riskera att åka ut för att de neutraliserar varandra.

Här följer en snabb genomgång av låtarna, och vad jag tror om deras chanser.

 

1. ”Raise Your Hands” – Ammotrack
Trots att det bara är några dagar sedan den tävlade så var jag tvungen att lyssna på den igen för att ens komma ihåg hur den gick. och nu efter några minuter har jag glömt det igen. Ett schysst gitarrsolo i sticket, men mest en helt vanlig rocklåt. Den mest anonyma av den genren i startfältet, och jag tror inte att den kommer att han en chans.

2. ”Bröder” – Linus Svenning
Första halvan är för lugn i mitt tyckte, men efter en och en halv minut tar den fart och har ett riktigt bra gung. Den får många sympatiröster för att den handlar om hans döda bror, men jag tycker inte att den är en av de två som ska gå vidare till final. Men på lördag kommer den nog gå bra, och säkert sno röster från folk som egentligen hade tänkt rösta rock.
3. ”Love Trigger” – JEM
Den här låten sticker ut i årets tävling. Den är nog den som ligger bäst i tiden med hur dagens låtar är, och den är nog kanske mest internationellt gångbar (nu snackar vi inte Eurovision, utan även utanför tävlingen och i USA). Den har ett sound som nog många kan gilla, även om de mer traditionella mello-tyckarna nog hellre ser att Sanna eller Alcazar vinner, och därför röstar på dem. Men på lördag så tror jag på denna, och jag tippar faktiskt att den går vidare till Friends.

4. ”All We Are” – State of Drama
Jag blev besviken på State of Drama för att de inte upprepade förra årets grymma låt. Men egentligen borde jag kanske bli det på mig själv i stället, som hade bitit mig fast vid den och inte acceptera att SoD gör annan typ av musik. Men det är inte bara det. Den här låten är för menlös. En snäll version av Coldplay/One direction/Killers/U2. Med idel upprepningar. Men de fick många fans förra året, som nog kan vilja se dem igen. Dock tror jag att de åker med ner i rock-fallet.

5. ”En himmelsk sång” – Ellinore Holmer
Nej. Det här är inte bra. Liksom Linus Svenning så får hon sympati-röster, och det är inte meningen med tävlingen. Den här balladen känns väldigt meningslös. Den ger mig inget, och likadant säger många som jag har pratat med. Men en del tycker uppenbarligen annat, och den gick åtminstone så här långt, så visst skulle den kunna skrälla. Det enda positiva med att ha med denna i final skulle i så fall vara att den skulle sno röster från Ellen Benediktsson, och vice versa, och därmed skulle ingen få en framskjuten placering.

6. ”När änglarna går hem” – Martin Stenmarck
Alexander Bard (och för all del även de andra låtskrivarna) vet hur man gör låtar som man tycker om. Den här låten tycker nog många är rätt bra, men man röstar inte på det. Varför? Det kan vara att man har hört det förut, och att man vill se något annat än gamla vinnare försöka igen när karriären går sådär. Den här låten skulle inte vara oförtjänt att gå bra, men det gör den nog inte. Men åtminstone en nivå tar den sig nog vidare på lördag innan Martin får se sig besegrad.

7. ”Survivor” – Helena Paparizou
Vad sjutton gör den här i Andra chansen? Den borde gått vidare direkt. Jag tror att många tittare blev överraskade när den inte gjorde det, och det kan nog Helena tjäna på. Nu kommer folk att skärpa sig och påminnas om att de inte alls kan sitta tillbaka och låta andra rösta, för så funkar det inte längre. Om folk har kvar det tänkte både denna och nästa lördag så skulle hon kunna vara med och hota Sanna och Alacazar om pallplatserna.

8. ”Echo” – Outtrigger”
Även i detta fall kan man undra vad den gör i Lidköping, när den borde ha fått en biljett till Solna direkt. Detta är mina favorit av årets rocklåtar. Den är riktigt mäktig, och jag tror att många andra länder hade gillat den i Eurovision. Risken är att många framförallt barnfamiljer, skräms av skräckbilderna i början med masker, tvångströjor och burar, men förhoppningsvis har Sverige kommit lite längre än så. Det är en bra låt, och jag skulle gärna se den gå vidare till final. Men jag tror också tyvärr att den råkar ut för lördagens rock-död.

 

 

Intressant blir det. Mina gissningar är att Helena och JEM går vidare. Men jag återkommer mer detaljerat om detta längre fram i veckan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *