Röstningsfusk – men folket måste få bestämma

Tittarna avgör, heter det. Men är det så?

Nu har det kommit fram att det ska ha skett fusk med omröstningen i Melodifestivalen. Svenska spel har stoppat allt spel på tävlingen.

Med hjälp av datorer har någon gjort att det går att rösta hundratals gånger per minut på ett visst bidrag. Den aktuella låten ska ha varit i en deltävling något av de senaste åren, som därmed gick till final. De ansvariga vill inte säga vilken låt det handlar om.
I och med detta har vissa låtar fått tusentals extra röster, vilket gör att privatpersonernas tre-fyra stycken blir mindre värda.

Nu ska reglerna ses över, sägs det. Men troligtvis inte förrän nästa år.

 

Det här är ett svårt problem, som är krångligt att komma ifrån. Inför juryn kanske, då försvinner risken för fusk? Nej, det är inte rätt väg att gå.

Melodifestivalen handlar om mer än bara låtarna. Det är showen, artisterna, helheten. Faktorer som att folk gärna unnar Sanna Nielsen en seger eller att Yohio vore en bra representant för Sverige tas inte in i en jurybedömning, men det är sådant som svenska folket tycker är viktiga, kanske lika mycket som låten i sig.

Vi har också sett flera exempel på när juryn och tittarna tycker olika, och att juryns beslut har vägt tyngre. Det har vi bland annat sett när Martin Stenmarck vann 2005 och Robin Stjernberg 2013.

Man kan heller inte bestämma att man bara ska få rösta en gång per hushåll/telefon. Dels finns det kanske inte lika många telefoner som folk som vill rösta, framförallt i barnfamiljer. Men dessutom vill man kanske rösta flera gånger, på olika artister. Jag till exempel har redan bestämt att det är minst två låtar som jag kommer att ringa på i finalen. Detta eftersom jag unnar dem båda att vinna, och vill hellre se dem än vissa andra.

Rösta ett visst antal gånger? Ja, det vore kanske bättre. Eurovision har en gräns på 20 samtal per hushåll/telefon. Det känns mer rimligt. Då har man hunnit slänga iväg flera röster på sin favoritartist, och kanske även spridit rösterna lite.

Kanske koppla röstandet till abonemang som är kopplade till privatpersoner, och inte företag? Det skulle onekligen ta bort möjligheten för köpta call center att rösta, men det kan skapa andra problem, så det är kanske inte optimal, trots att SVT har tekniken att se varifrån samtalen kommer.

 

Men detta ligger på framtiden. Årets tävling är redan nedsvärtad. I år har allt färre röstat, och jag tror inte det kommer att bli fler efter den här skandalen.

Obegriplig show, dåliga programledare, kasst manus, röstningsfusk, vikande tittar- och röstningssiffror… Efter årets Melodifestival kommer det behövas en stor haverikommission…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *