Vinnarkoll: Oscar?

Nu är det dags för Oscar Ewald… eh, Saade, nej… Oscar Zia, och hans låt ”Yes we can”.

zia

Oscar är… där! Nej, där! Tredje från vänster? Bild: TT

På ett sätt ås skämtar han om att alla de där artisterna är lika varandra, i och med att han har klonat sig själv till fem i sitt scenframträdande.

Men jag måste erkänna en sak. Av alla låtar i finalen så är det faktiskt denna som jag har gått och nynnat mest på de senaste veckorna. Den vill inte släppa. Och jag tror att många andra har det likadant som mig, oavsett om man kan låten eller inte. ”Baby we kiss, baby hmhmhmhhmm Sha-lalaa-lala, yes we caaan!”

Fördelar:
Låten sätter sig snabbt, den är trallvänlig och man blir glad när man hör den. Många unga kommer att rösta på den, vilket är viktigt i den här tävlingen, men det är nog fler som faller för Oscars charm. Han är mindre kaxig än Anton Ewald, som tävlar om samma röster, och det kan vara avgörande för Oscar.
Nackdelar:
Många är trötta på den här typen av artist. Saade vann 2011, Anton är med, liksom flera andra. En del kan nog tycka att låten är för banal.
Kan låten vinna?
Det kan den absolut. Om det är något som är viktigt för en vinnarlåt så är det att den ska vara lätt att sjunga med i, oavsett om det är framför tv:n, på dansgolvet halv tre på natten, eller i publiken på en konsert. De som inte har hört låtarna förut, som bara kollar på finalen, kommer att minnas denna bäst.
Bör låten vinna?
Jag skulle inte protestera om det blir denna vi skickar till Köpenhamn. Låten kan nog locka många grupper av röstande, även i övriga Europa. Tuggummipop brukar alltid vara populärt.
Kommer låten vinna?
Nja, jag är tveksam. Det finns så många starka låtar, så konkurrensen är brutal. Dock kan det vara så att denna sticker ut tillräckligt mycket, och det kan räcka. Men jag tror inte det.
Kuriosa:
Titeln är hämtad från Barack Obamas presidentvalskampanj från 2008. Men skulle han uppskatta denna låt?  I en artikel i Huffington Post så säger den gode Obama att han gillar allt möjligt i musikväg. ”Man måste variera, beroende på vilket humör man är på.” Det står att i hans Ipod (fast varför skulle han ha en sådan, när alla i dag har smartphones för att lyssna på bärbar musik med?) så säger han att han lyssnar på ”allt från old school som Stevie Wonder, James Brown och Rolling Stones. Jag har Jay-Z, Eminem, Fugees, och ibland även Miles Davies och Oscar Zia.”

Nej, det sista sa han inte. Men om det går bra på lördag så kanske även USA:s president lägger till Oscar Zia på playlisten. That’s change we can belive in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *