Vampyrer och jättar intog Malmö i fjol

Innan jag i eftermiddag börjar gå igenom årets låtar i Eurovision så tänkte jag bara göra en snabbrepris av lite av det som hände förra året i Malmö.

Det bjuds alltid på mycket knäppt i Eurovision, och det är det som är så härligt. I fjol fick vi bland annat se en rumänsk vampyr och en jätte som var in Ukrainas sångare. Grekland sjöng om gratis alkohol, och Schweiz hade bjudit in Frälsningsarmén, samtidigt som Island sjöng om ett ”jägarliv”.

Sweden Eurovision

Rumäniens Cezar spädde på bilden av att landet är hemvist för Dracula och Transylvanien.

 

Sweden Eurovision

Ukraina hade ett jättenummer.

Det fanns dock en del seriösa framträdanden. Danmark vann, och det var väl rätt så rättvist. Etno-låtar brukar gå bra, med Ruslanas Wild Dances 2004 som bästa exempel. Men att väva in sitt lands stil brukar vara vinnande, som med Sertabs turkiska låt och dans 2003 och Greklands Number one 2005. Så lite skandinavisk mystik funkade bra i fjol.

Det var dock inte min favorit. Den gick inte ens till final. Min bästa låt var San Marino och Valentina Monetta med Crisalide (Vola). Den missade precis en finalplats, och jag var sur.

Förra året var inte Sverige särskilt bra, och det sa jag redan innan tävlingen. Den fick nog till och med en bättre placering än den förtjänade i och med vänlighetsröstningarna till värdlandet. Robin Stjernberg med You slutade på 14:e plats.

Jag gillade programledaren, Petra Mede. Jag var rätt skeptisk när hon utsågs, men det fick jag snabbt äta upp. Hon var proffsig, rolig, lugn och pratade felfri engelska. Och det är inte så lite det i de flesta Eurovision-sammanhangen.

 

Senare i dag ska jag börja gå igenom årets låtar, och först ut är Albanien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *