Nästa Eurovision-tema: misshandel

Nu blir det allt annat är glättigt och trevligt.

16. András Kállay-Saunders – ”Running” (Ungern)

Sista låten i första semifinalen.

 

 

En låt om kvinnomisshandel. Wow. Det ser vi inte ofta. Sara Varga gjorde det i Melodifestivalen 2011, men att en sådan här låt representerar ett land är ovanligt. Och det sticker ut bland alla andra låtar om kärlek. Det kanske är dags att sjunga om hur förhållanden kan vara på riktigt, och inte bara den lyckliga Disney-versionen.

Sångaren, som kommer från en ungersk talangshow, har berättat att han har vänner som utsatts för misshandel som barn, och även senare i livet, och att låten handlar om detta. Starkt.

Men en låt kan inte bara handla om innehållet. Den måste vara bra också. Är den det då? Jodå, den är hyfsat bra. Det blir lite för långa upprepningar av refrängraden (och låttiteln) men det kan nog stärka budskapet. Så lite enformig, men ändå helt okej. Men detta är också ännu en av alla låtar i första semifinalen som har ett lugnt tempo. Att den spelas som sistalåt kommer dock att hjälpa den.

Ungern har kommit fyra i tävlingen en gång, men det var för 20 år sedan. Sedan dess har de bara haft två topp-tio-placering (9:a och 10:a), men i år har de en bra chans att förbättra sin statistik. För denna låt kan nog smyga upp som en bubblare och vara med i det översta skicket i finalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *