Galnaste Eurovision-låtarna, plats 3 & 4

På plats tre och fyra kommer två länder som brukade vara seriösa, men som på senare tid har tappat förståndet helt. Och båda låtarna är från samma år, och ungefär som att Sverige skulle skicka Markoolio och Skurt.

 

4. Rodolfo Chikilicuatre – ”Baila el Chiki-chiki” (Spanien 2008)

 

Rodolfo Chikilicuatre

Bild: TT

 

Rodolfo är en humoristisk rappare, alltså ungefär som Markoolio. Låten nämner flera person och företeleser kopplade till spansktalande länder. Hugo Chavez, Juan Carlos, Fernando Alonso och Javier Bardem finns bland dessa.

Dansarna är medvetet dåliga, och framförallt vid refrängen är de riktigt osynkade. Just refrängen nämner fyra danser som de försöker framföra. De är som följer:

1. El Brikindans (break dance, men dansen liknar snarare ”ormen”)

2. El Crusaito (man ställer benen i kors)

3. El Maiquelyason (Michael Jackson, en dålig moonwalk)

4. El Robocop (en ful version av robotdansen)

När något är medvetet på skämt så är det nästan så att jag inte borde ta med det på den här listan, men Spanien anno 2008 är så konstigt och galet att det inte gick att undvika. Och detsamma kan man också säga om…

 

3. Dustin the Turkey – ”Irelande Douze Pointe” (Irland 2008)

 

EUROVISION SONG CONTEST

Bild: TT

 

Föreställ er att Sverige skulle välja att till Eurovision skicka Skurt, och att han skulle sjunga en kritisk låt till tävlingen, men ändå be alla länder att rösta på honom. Exakt detta gjorde Irland 2008, men i stället för en groda så blev det en kalkon. Både bildligt och konkret.

Dustin the Turkey är känd från irländsk tv. Låten är kritik riktat mot Eurovision, det krångliga röstningssystemet och att allt måste vara på både engelska och franska. Låttiteln, som ska betyda ”Irland 12 poäng” är för övrigt medvetet felstavad på ”franska”.

Några 12 poäng blev det aldrig för Dustin. Som mest en sjua i sin semifinal. Europa gillar parodi ibland, men då måste det vara bra. Och det var inte Irland 2008.

 

Dessa två var medvetet tramsiga, något man inte såg under Eurovisions tidigaste år. Men däremot i de två bidrag som återstår på listan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *