Bästa låten är inte alltid bäst

Nu är det dagen efter den första semin (som jag skrev om i natt), och det känns inte alls som en baksmälla, tvärtom. Det känns riktigt bra faktiskt. Jag börjar få vittring på nåt bra för Sanna. Hur bra får jag se efter torsdagens tävling. Men det känns onekligen rätt bra.

 

I dag är det en mellandag, och jag tänkte gå in på begreppet favoritlåtar, och vad jag menar med det.

Det här med att gilla låtar och att tro att den kommer att vinna borde ju vara samma sak, men det är det inte. I år till exempel har jag, som ni har sett, haft Lettlands låt som den jag gillat bäst. Men jag har aldrig trott att den skulle vinna. Kanske inte ens att den borde det.

Låter det konstigt? Det tycker jag inte. En låt kan vara skön att lyssna på, eller att dansa till eller sjunga med i den, men den behöver inte vara bäst för det, eller mest värdig att vinna. I år exempelvis har både Ungern, Danmark, Sverige och Österrike låtar som mer förtjänar att vinna än en kak-låt från Baltikum.

Så kan det vara. Jag gillar ofta låtar som inte kommer att vinna. Så därför, kära läsare, tänkte jag ta och lista mina favoritlåtar från de senaste tio årens Eurovision.

 

UKRAINE EUROVISION

2005: Schweiz: Vanilla Ninja – Cool Vibes

Tog sig till final, och slutade åtta. Vanilla Ninja är ett estniskt rockband med riktigt coola tjejer. Jag har lyssnat mycket på dem genom åren, efter at först ha gört dem i Eurovision. Har ni inte lyssnat på något från dem, gör det! Albumet Blue Tattoo är riktigt bra. Visst var Helena Paparozou överlägsen, och bäst, detta år. Även Serbien & Montenegros låt Zauvijek moja gillade jag, men det är Vanilla Ninja som jag har burit med mig från det här året.

 

20060518185848-4046

2006: Slovenien: Anžej Dežan – Mr. Nobody

Jag tyckte det var coolt att de finska monstren Lordi vann, och de hade en riktigt bra låt. Men min gilla-låt det här året var en väldigt enkel partypoplåt från Slovenien. Den gick inte till final.

 

WEB_NOJE

2007: Vitryssland: Dmitry Koldun – Work Your Magic

Det fanns flera bra låtar detta år, som exempelvis återigen Slovenien, med en operapoplåt. Men jag fastnade för denna vitryska Bond-låt. I mitt tyckte var denna bättre än vinnaren Molitva, men jag ser ogärna att Vitryssland vinner, så att deras diktator kan få mer uppmärksamhet. Låten blev till slut sexa i finalen.

 

WEB_NOJE

2008: Norge: Maria Haukaas Storeng – Hold on be strong

Jag vet inte riktigt vad det var med den här låten som tilltalade mig. Den är bara skön. Det fanns väldigt udda låtar som satte sig detta år, som piraterna som sjöng Wolves of the sea. Överlag ett rätt dåligt Eurovision-år. Vinnaren, Belive med Dima Bilan, var okej, inte mer. Norge kom femma.

 

WEB_NOJE

2009: Norge: Alexander Rybak – Fairytale

Ett år då faktiskt favoritlåt och bästa låt betydde samma sak för mig. Det var många bra låtar med det här året, som Islands Is it true?, Azerbajdzjans Always, Grekland This is our night och även Sveriges La Voix. Men det här året var Alexander outstanding, vilket också slutreslutatet visade, med den största segermarginalen någonsin i Eurovisions historia.

 

WEB_INRIKES

2010: Belgien: Tom Dice – Me and my guitarr

Det här året hade jag inte så bra koll, eftersom jag bodde i USA och inte kunde följa allt inför tävlingen. Och det är ingen låt som lämnade något större intryck. Vinnarlåten från Tyskland var okej, liksom Belgien, som slutade sexa.

 

WEB_INRIKES

2011: Estland: Getter Jaani – Rockefeller Street

Även detta år var jag i USA, och hörde därför låtarna bara en gång, men här är det fler som har satt sig än från 2010, och Estlands låt finns fortfarande med på min Spotifylista. Det är ett härligt sound i den. Många kritiserade vinnaren Azerbajdzjan detta år, men det förstår jag inte, för den tyckte jag var väldigt bra. Estland slutade på plats 24 i finalen…

 

WEB_INRIKES

2012: Grekland: Eleftheria Eleftheriou – Aphrodisiac

Här kommer återigen ett bevis på min tes. Loreen var bäst. Hon skulle vinna, och förtjänade att vinna. Inget snack om saken. Men. Den som jag har nynnat på mer i efterhand är Greklands bidrag, liksom Cyperns La la love. Grekland kom på plats 17, Cypern ett snäpp högre upp. Men som sagt, Loreen var utan tvekan bäst.

 

WEB_INRIKES

2013: San Marino: Valentina Monetta: Crisalide (Vola)

Det här året blev jag överraskad. Detta var min favoritlåt, och jag tyckte även att den var bäst. Men så gick den inte ens vidare till final. Konstigt. Väl i finalen tyckte jag om Danmark, som senare vann, liksom Vitrysslands Salayoh.

 

EUROVISION 2014 SEMIFINAL

2014: LettlandCake to bake

Lettland hade en trallvänlig låt om en kaka. Jättetrevlig och härlig, men inte vinnarmaterial. Till den kategorin hör mer Holland, Sverige, Ungern och Österrike. Lettland gick inte till final.

 

Vet inte riktigt om ni blivit något klokare på detta. Men min poäng är: en låt kan vara bra utan att vara bra. Och det är inte alltid som man tycker att ens favoritlåt ska vinna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *