Dags för lite kontroverser

Årets upplaga av Eurovision Song Contest har vi, ännu inte sett några stora dramatiska händelser inför tävlingen, men många mindre som kan blossa upp, alternativt som kan orsaka en del debatter. I kvällens tävling (som jag återkommer till, med förhandstips, senare i eftermiddag) kommer ett par av dessa att uppträda.

Så därför, här kommer en liten genomgång av det som folk stör sig på i årets tävling. Men mina högst personliga kommentarer.

 

Österrikes transa

Idioter finns det i hela Europa. Flera av dessa har yttrat sig om Österrikes bidrag och kritiserat att de skickar en artist som är transa. I Vitryssland vill Informationsministeriet redigera bort Conchita Wursts framträdande, eftersom ”Eurovision vill skapa en grogrund för sodomi bland de oskyldiga barnen i Europa”. Detta är alltså en statlig myndighet som tycker detta.

Många facebook-gupper har startats emot Österrikes bidrag. ”Välj om du ska vara en man eller kvinna!” har varit en vanlig kommentar.

Nä. Varför då? Fortfarande trakasseras homosexuella runt om i Europa, så alla sätt att hjälp dem och uppmärksamma deras situation är bra. Det är alltså inte bara inskränkta privatpersoner som har problem med detta, utan ledande politiker. Jag vill stödja mina homosexuella vänner, och alla sätt att slå ner mot bakåtsträvare ska bejakas. Att det dessutom är en bra låt gör det inte sämre. Heja Österrike!

Polens bröst-show

Vi går från en man i kvinnokläder till kvinnor inte så mycket kläder. Polen har verkligen fått folk att spärra upp ögonen i förfasan under våren i och med deras video. För er som inte har sett den kommer här en kort sammanfattning. Inzoomade bröst. Bröst. Bröst. En tjej kärnar smör i slow motion. Bröst. Mjölk i mungipan. Bröst. Ni kan se den här, men som sagt, den är NSFW.

Detta är tröttsamt. Att förminska kvinnor till att bara vara objekt som män kan titta på när de drar i schlagertutan är så tråkigt. Gammaldags, och onödigt. Polen har en rätt okej låt, men även texten handlar bara om att polska tjejer är snygga. Känns som att kvinnor i Polen som vill bli tagna seriöst har en del kvar att kämpa emot.

Ryssland

Ryssland har de senaste åren stått i centrum för flera av kontroverserna i Eurovision. Sedan de hårdare lagarna mot homosexuella infördes har mycket kritik riktats mot landet, och förra året valde dels Finland att ha med en tjejkyss i sitt bidrag, och i Petra Medes fenomenala sång om om Sverige fanns ett bröllop mellan två män med.

I år uppmärksammades det att under Rysslands bidrags slutpose valde bildproducenten att zooma in en regnbågsflagga.

I år har det också handlat mycket om Rysslands behandling av Ukraina i världspolitiken. Det var snack om röstningsbojkott, vilket dock inte skedde i och med att landet tog sig till final.

Däremot var det många som buade ut Rysslands bidrag, både när de uppträdde och när det stod klart att de hade gått vidare.

Det har också varit problem med hur man ska bedöma rösterna från Krim. Enlgt världssamfundet är det en ukrainsk landsdel, men enligt Ryssland så tillhör det dem. Så, vem ska få leverera Krimbornas röster? Till slut bestämdes det att det blir Ukrainas röster, eftersom det finns flest ukrainska telekombolag aktiva där.

Big 5

Varje år kommer det kritik mot att Big 5-länderna har gratisbiljetter till finalen. Detta är exempelvis en stor anledning till att Turkiet inte är med i år. Jag återkommer med mina tankar om just detta i ett senare inlägg.

Röstnings-karteller

”Öststaterna röstar bara på varandra hela tiden!” Sådana här debatter dyker upp varje år, och det gör mig väldigt upprörd. Detta eftersom Sverige är ett av de värsta länderna när det kommer till detta. I morgon kommer ett helt inlägg, bara om detta.

 

 

Eurovision song contest ska skapa diskussioner, och så länge de är sansade gillar jag det. Man ska debattera om vissa låtar är bättre eller sämre, om scenkläderna är för konstiga, eller om texten är pinsam. Det är bra. Många andra diskussioner är sämre.

Det blir dock mycket bra musik ikväll också, och det ska bli så kul att se. Vi hörs innan dess med allt inför kvällens semifinal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *