Conchita gjorde en Sanna

I årets andra semifinal var det överlag lite sämre än i den första. Inte lika många bra låtar. Men en som stod ut mer än andra.

I tisdags ägde Sanna Nielsen kvällen och stod ut som en riktig vinnare bland övriga 15 statister. Ingen kunde hota henne. Och likadant var det ikväll med Österrikes bidrag.

Från början till slut framstod Conchita Wurst som en vinnare. Allt var bra. Rösten satt som den skulle, den storslagna sången fungerade även på stor scen, budskapet gick fram. Och återigen måste jag berömma scenografin. När bildskärmarna bildade stora brinnande Fenix-vingar åt Conchita blev det mäktigare än mäktigast.

Ingen annan kom i närheten, så det var nästan onödigt att låtsas att det var spännande, genom att vänta till sist med att säga att Österrike hade gått vidare.

Som det känns nu finns alltså två bidrag som slåss om segern i mina ögon. Visst, Danmark har en bra låt som kan bli farlig, men annars tror jag att nästa års tävling går antingen i Sverige eller Österrike.

 

Det drog ut på tiden att få ordning på rösterna. Vad som orsakade detta är inte känt ännu, men det finns rykten på flera ESC-bloggar och facebook-sidor. Enligt uppgift ska Vitryssland ha vägrat visa Österrikes bidrag på sin nationella tv, på grund av deras agg mot homosexuella, som jag skrev om tidigare. Skulle detta vara sant så är det en stor skandal, och Vitrysslands bidrag som tog sig vidare till final kommer då att diskas. Ska bli intressant att följa.

 

Men övriga då? Det var ju trots allt en hel del andra som uppträdde.

Att inte Israel gick vidare förvånade mig. Det är den enda förhandstippade topp-låt som missade att ta sig till final det här året.

Så här gick för övrigt mina gissningar:

Malta, Israel, Norge, Polen, Österrike, Finland, Irland, Grekland, Slovenien och Rumänien.

Återstår att se ifall Israel kanske går vidare ändå på Vitrysslands bekostnad. Annars, åtta av tio korrekta val är rätt okej.

 

Polens danstjejer var mer påklädda än i videon, men de hade ändå lyckats få in lite (mycket) urringningar och smörkärning på scen. Dock gjorde sig inte låten jättebra på stor scen.

Det gjorde däremot Greklands partylåt. Den kommer gå het på dansgolven i sommar. Även Rumänien.

Alla nordiska länder är i final. Betyder lite färre poäng för Sverige på lördag… Men mer om det imorrn.

Georgiens oförklarliga skräphink, med babygunga, samt Litauen var verkligen sämst ikväll. Nästa plågsamt att kolla på.

Kul att Slovenien och Schweiz gick vidare. Deras låtar är inte jättebra, men rätt trevliga att lyssna på. Och det kan också behövas i en final med 26 bidrag.

Showen var återigen väldigt snygg. Dansarna från olika länder och generationer var bra, och det var roligt att först se Fredrik, 40 år, från Sverige och sedan Git från Danmark, 86.

Programledaren Lise hade gärna fått ha överraskningar åt fler av artisterna i Green room, men hennes datingtips där hon attackkramade Conchita lite för mycket var rätt krystat. Men överlag höll alla programledarna en väldigt låg profil under hela programmet, till förmån för musiken och dansen. Det är bra, och visar faktiskt på att de är proffsiga.

Jag gillar segmenten om Eurovisions ”rekordbok”. Ett roligt och nytt sätt att visa upp gamla klipp.

 

Nu är alla årets finallåtar klara. På lördag ska jag skriva om hur jag tror att det kommer att sluta, men som sagt, det finns just nu bara två kandidater. Vinnaren blir en mäktig ballad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *