Nej, östländerna röstar inte bara på varandra

NORDISKA FLAGGOR

En line-up med de värsta förbrytarna i Europa… Bild: TT

 

Varje år hör jag folk som beklagar sig på att det på senare tid har kommit in så många nya länder i Eurovision Song Contest, främst från Östeuropa, och ibland inte ens från Europa. Och det hemska är då att alla de länderna bara röstar på varandra hela tiden.

Stopp där. Det är dags att klargöra en del saker.

För det första, ett land måste inte ligga i Europa för att delta. Eurovision anordnas av EBU, som är ett samarbete mellan tv-bolag både i Europa och i dess närhet. Länder i Nordafrika och Mellanöstern är också med här, och 1980 deltog Marocko i Eurovision. Många länder skulle alltså kunna vara med, men flera av dem, framförallt i Mellanöstern, hindras av att deras lagar vägrar att erkänna Israel, och då får de inte visa deras bidrag. Och skulle man vägra det så får man inte vara med och tävla, såklart. Därför har bland annat Libanon hindrats från att vara med, trots att de vill.

Och att klaga på att så många länder är med, varför göra det? Klart att de länder som vill ska få vara med, och eftersom det skulle bli för många låtar i en final så behövs semifinaler. Så var det med det.

 

Men nu till huvudfrågeställningen, det här med att rösta på sina grannländer. Självklart existerar det, det är ett faktum. Men att klaga på att det bara är östländerna som sysslar sånt, det är helt enkelt fel.

Det finns många anledningar till att rösta på länder som har samma kultur som en själv. I Sverige lyssnar vi oftare på norska artister än på armeniska, och då blir det lättare att rösta på dem. Cypern och Grekland delar språk, historia och kultur. Polen och de baltiska staterna har mer utbyte med varandra än med exempelvis Portugal, så då blir det naturligare att man gillar varandras musik. Och så självklart är det så att många vill hjälpa sina grannar. Det gäller de flesta.

Och Sverige ska som sagt inte klaga på detta, för vi är bland de värsta förövarna.

 

De nordiska länderna röstar nästan alltid på varandra.

”Men det måste vi ju, eftersom östländerna gör så!”.

Nej. Vi har varit med längre än dem. Skandinaviska röstningspakter är äldre än de från Baltikum och Kaukasus. Om något så är det östländerna som borde göra så här för att motarbeta VÅRA pakter.

 

Lite statistik från de senaste tio åren, för att se om det nordiska kartell-blocket finns:

I semifinalerna har Sverige gett sina tolvor till: Serbien & Montenegro, Danmark, Finland, Island, Danmark, Island, Danmark, Danmark, Estland, Danmark.

I finalerna har det varit Serbien & Montenegro, Grekland (med svensk sångerska), Finland, Norge, Norge, Tyskland, Irland, Cypern, Norge.

Lite bättre där alltså, men: inte många svenska röster till Östeuropa..

Om vi tittar på de övriga nordiska länderna de senaste tio åren så har de gett sina 12-poängare till:

Norge: Sverige, Danmark, Finland, Sverige, Danmark, Island, Tyskland, Finland, Sverige, Sverige.

Danmark: Sverige, Norge, Finland, Sverige, Island, Norge, Tyskland, Irland, Sverige, Norge.

Island: Ukraina, Norge, Finland, Finland, Danmark, Norge, Danmark, Danmark, Sverige, Danmark.

Finland: Sverige, Norge, Ryssland, Serbien, Norge, Estland, Tyskland, Ungern, Sverige, Norge.

Finland är alltså lite bättre här, men märk väl att både Ryssland och Estland också är grannländer till Finland.

 

Men detta kanske bara är något på sistone, förr att motverka andra pakter? Nej. Här är en titt på vilka som vi har gett till, och fått av, högsta poäng totalt genom alla år. Vi nöjer oss med de tre länder i topp varje kategori.

Sverige:
Gett mest till: Irland, Norge, Danmark.
Fått mest av: Norge, Danmark, Finland

Island:
Gett mest till: Danmark, Sverige, Norge
Fått mest av: Sverige, Norge, Danmark

Norge:
Gett mest till: Sverige, Danmark, Irland
Fått mest av: Sverige, Belgien, Irland

Danmark:
Gett mest till: Sverige, Tyskland, Storbritannien
Fått mest av: Norge, Sverige, Island

Finland:
Gett mest till: Sverige, Storbirtannien, Italien
Fått mest av: Sverige, Norge, Irland

 

Hade jag gjort liknande ”undersökningar” med andra länder så hade jag absolut hittat röstningsmönster där också där vissa länder håller varandra om ryggen i vått och torrt.

Så det jag vill säga är inte att röstningskarteller inte existerar, för det gör de. Och det finns kanske till och med logiska förklaringar till det. Utan det jag vill ha sagt är att många i Sverige vägrar inse att vi i Norden är bland de största utövarna av kompisröster. Östeuropa är inte värst. Det är vi.

Så i stället för att klaga på att Montenegro och Albanien röstar på varandra: Fundera över hur Skandinavien brukar göra. Eller ännu hellre: strunta i allt detta, och lyssna bara efter vem som har den bästa låten. Oavsett om de har ett liggande kors på flaggan eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *