Jämnt skägg – men Sanna vinner

Då var vi här. Ikväll smäller det! Och det är mer ovisst än på länge.

Jag tror dock att det i slutändan kommer att stå mellan två länder – och den ena är Sverige. Det andra är Österrike.

esc 2014

De två favoriterna. Bild: TT

 

Låtarna är båda två mäktiga powerballader med snygga scenshower.

Jag är verkligen inte den som brukar tro högt om Sveriges chanser, eller bruka säga att vi kommer att vinna. Snarare tvärtom. Bara en gång har jag trott att vi skulle ta hem det, och det var 2012 när Loreen var helt överlägsen allt. Men förutom det har jag aldrig höjt Sverige till skyarna, inte ens 1999 när det i slutändan blev blågul seger. Jag har nästan aldrig sett att Sverige borde ha med segersnacket att göra. Förrän nu.

Sanna Nielsen är proffsig ut i minsta lillfingernagel. Allt är bra med hennes nummer. Det är en stark låt, hon har perfekt röst, showen är snygg, Sanna är snygg, ljussättningen formidabel och helheten är perfektion.

Hennes största hot är i min bok Conchita Wurst från Österrike. Även här har vi en mäktig ballad som växer för varje gång man hör den. Och den har dessutom något som ”Undo” saknar – nämligen ett viktigt budskap.

Conchitas kamp för de homosexuella genomsyrar låten, och när bakgrunds-vingarna kommer på plats, och textraderna handlar om att resa sig ur askan för att födas på nytt, då är det gåshud. Det här är väldigt bra.

Men alla tycker dock inte det. Homofober runt om i Europa samlas för att motarbeta det här numret. Det kan vara ödesdigert för Österrike.

Det blir alltså jämnt, men jag tror att i slutändan så handlar det ändå om bästa låten, och då tycker jag ändå att Sanna är bättre. ”Rise like a Phoenix” saknar det där lilla sista, framförallt i verserna. Så totalt sett är Sveriges låt tekniskt sett lite bättre.

 

Men andra länder då? Kan de inte vinna? Jovisst kan de det, men jag tror att det blir svårt. Danmark har en riktigt bra låt som kan ha med toppen att göra. Och visst, om Sanna och Conchita snor röster från varandra så kan den danske Bruno Mars överraska och se till att tävlingen stannar i Köpenhamn även till nästa år.

Förhandsfavoriten från Armenien, Aram Mp3, verkar ha försvunnit från snacket i veckan. Jag förstod inte vad han hade att göra där från första början, men det kan finnas en möjlighet att han blandar sig i toppstriden en liten stund.

Holland, Grekland, Ungern och Ukraina har bra låtar som kommer att få fina placeringar, men troligtvis ingen vinst. Inte heller Storbritannien borde segra. De tror verkligen att de kommer att vinna i år, men där kommer de få en rejäl kalldusch.

 

Vissa år har det funnits en given vinnarkandidat, som exempelvis Lordi, Alexander Rybak och Loreen. Det gör det inte i år.

Det kan gå hur som helst, och jag skulle inte våga sätta pengar på vem som vinner. Men om det är gratis att gissa så säger jag trots allt att Sanna vinner. Men det kan lika gärna bli Österrike, och det hade varit både kul och en viktig känga mot alla haters.

Här är min topp 5 om hur jag tror att det går.

1. Sverige

2. Österrike

3. Danmark

4. Armenien

5. Grekland

 

Idag kommer jag att vara iväg på diverse festligheter, så jag kan inte ta med min dator. Jag kommer således inte kunna uppdatera bloggen ikväll, men imorgon får ni läsa allt om finalen, liksom i Hallandspostens pappersupplaga på måndag.

 

Men det jag vill säga nu är: Heja Sanna! Det här tar du hem, så blir det Eurovision Song Contest i Göteborg nästa år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *