En riktigt bra tävling på alla sätt

EUROVISION 2014 FINAL

Eurovision song contest anno 2014 visade på allt som jag gillar med tävlingen. Bra och udda låtar, en snygg show och en stor europeisk fest.
Det blev en av förhandsfavoriterna som höll och kunde ta hem segern. Tyvärr var det inte Sanna Nielsen, men det känns faktiskt som att det inte gör något. Det blev nämligen en högst värdig vinnare.
Europa visade att de tror på kärlek och öppenhet, trots att vissa ville tvärtom. Vitryssland och Ryssland tvingades visa Österrike utan censur. Den enda protesten de fick in var att Vitryssland inte gav några poäng till Österrike.
Visst kan man prata om allt positivt som låten och artisten Conchita Wurst står för, men det är en annan aspekt som man inte får glömma. Det är att det faktiskt även är en bra låt. När jag först såg videon för en månad sedan kändes den bara okej, inte mer. Men på scen förvandlas den till något mer, ett fantastiskt nummer som gav nytt liv åt låten på samma sätt som den Fågel Fenix som sången handlar om.
Efter millennieskiftet har Österrike inte tagit tävlingen på så stort allvar. Flera år har man antingen skickat tramslåtar eller inte varit med alls. Nu valde man att vara seriösa och det lönade sig verkligen.
Österrike har bara vunnit en gång, 1966, så det ska bli kul att se vad de kommer att hitta på nästa år. Dock tror jag att det blir svårt att överträffa årets arrangemang. Jag har skrivit det flera gånger men jag måste ta upp det igen: showen har varit hur bra som helst. Scenografin har varit riktigt häftig, och den har lyft många låtar till att gå från musikaliska bagateller till storslagna och snygga shower. Här kan exempelvis nämnas Rysslands strålande sol, Spaniens regn och Frankrikes galna party. Även Österrikes låt lyftes av de brinnande Fenix-vingarna som Conchita fick på ryggen.
Sverige då. Ett annat år hade det kunnat gå hela vägen för Sanna, men 2014 var Conchitas år. Men vi har all anledning att vara stolta över Sanna. Hon var fantastisk, vilket även Europa tyckte. Sverige tog sin tredje pallplats på fyra år, vilket inget annat land kan stoltsera med. Det var bara sex länder som inte gav poäng till oss, men tre gav oss högsta möjliga.
Mitt förhandstips om att Sverige skulle vinna höll alltså inte. Och det är jag glad för. Jag offrar gärna en tävling i Göteborg för att lite mer kärlek och tolerans ska spridas i Europa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *