Bäst och sämst enligt statistiken

Några länder slog nya rekord, medan vissa tungviktare gjorde sina sämsta resultat någonsin.

Nu så här ett par dagar efter Conchitas vinst i Eurovision så tänkte jag ta en titt på alla siffror som finns att tillgå. Att Österrike vann vet vi ju – men det är allt annat som är intressant.

Efter semifinalerna visste man ju bara vilka som gått vidare, men inte hur tajt det var eller vem som fick flest röster.

Här kan vi se att Sverige INTE var bäst ens i sin semifinal. Sanna Nielsen fick näst flest poäng, där Holland knep förstaplatsen. Men Ungern skuggade Sanna tätt bakifrån, och hade bara 4 poäng mindre. Sverige fick här bara en 12:a, från Spanien.

San Marino var nära att missa finalen, och i sånt fall hade det varit Portugal som hade tagit den platsen. Bara ett poäng skilde länderna åt.

I den andra semin vann Österrike, medan Israel, som var tippat att hamna högt i finalen, slutade näst sist i sin semifinal, bara för de urusla Georgien.

 

Sanna var mer populär hos juryn än hos folket. De flesta länderna hade en kombination av jury och tittarröster. Sanna slutade trea med bara juryröster, men om folket får säga sitt så var Armenien bättre. Men sammantaget blev alltså Sverige trea.

 

Flera länder slog rekord – både positivt och negativt.

 

Två länder gjorde sina bästa resultat någonsin bara genom att vara med. San Marino och Montenegro har aldrig varit i final. Det gick dock inte så bra, men plats 24 och 19 är trots allt bättre än att inte vara med.

Armeniens fjärdeplats tangerade landets tidigare rekord, medan Ungerns femteplats var en sämre än deras tidigare rekord.

 

Vissa länder gjorde sina sämsta tävlingar någonsin.

Frankrike slutade sist med bara 6 poäng. Lite underligt, för även om den inte var särskilt bra så fanns det andra som var sämre *host*Norge*host*

Det är första gången någonsin som Frankrike slutar sist. Det har ju varit olika många länder med varje år, men årets plats 26 är dessutom det sämsta som Frankrike har haft.

Azerbajdzjan har aldrig slutat sämre ån åtta – fram till nu. De blev bara 22:a och alltså det klart sämsta resultatet för landet.

Även Italien gjorde sin sämsta tävling någonsin. Tidigare var ”rekordet” plats 17. I år blev det plats 21.

 

Som sagt, statistik är roligt. Mycket av det från årets tävling finns på Wikipedias artikel om tävlingen.

 

Eurovision är slut nu, men det kommer under veckan att komma fler inlägg med reflektioner över tävlingen. Därefter återstår att se vad som händer med bloggen.

Men det blir fler tävlingar snart. I dag är det exakt ett år till den första semifinalen i Österrike…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *