Sanna näst bäst någonsin

EUROVISION 2014 FINAL

Sveriges team efter en av tolvpoängarna. Det blev tre totalt i lördags. Bild: TT

 

Dags för mer statistik från lördagens tävling, den här gången med svenskt fokus. Samt lite om Sanna Nielsens framtid.

Vi har all anledning att vara stolta över Sanna. En tredjeplats är väldigt bra. Det är Sveriges tredje pallplats på bara fyra år, vilket är grymt starkt. Det är Sveriges sjätte bronspeng, 13:e pallplats och hela 36:e gången som Sverige hamnar på topp 10. Ett riktigt häftigt Eurovision-facit.

Men inte bara placeringen var bra för Sanna. Poängen var också riktigt bra.Hennes 218 var det näst bästa någon svensk har fått i Eurovision-finaler, bara efter Loreens otroliga 372. Det är alltså bättre än de fyra övriga svenska vinsterna, men det är dock inte så konstigt. Då var det färre länder med och tävlade, och således kunde man inte få lycka många poäng.

Ändock intressant. Sverige älskar Sanna, och det verkade Europa göra också.

 

Men frågan är om de får chansen att tycka om henne igen.

Sanna har sagt det själv, och det var som jag misstänkte: hon är inte så sugen på att ställa upp i Melodifestivalen igen. Och varför skulle hon? Hon har deltagit sju gånger, till slut vann hon och knep dessutom en bronspeng i Eurovision.

Hon säger, som hon väl måste, att man aldrig ska säga aldrig. Och visst är det så, vem vet om hon kaske är sugen att ställa upp i Melodifestivalen 2022 efter några år utan större hits (för ärligt talat, hur stora framgångar har hon haft utanför melon de senaste tio åren?) och då kommer tillbaka.

Andra artister har vunnit mellon, och sedan kommit tillbaka. Här finns exempelvis Carola, Cahrlotte Perelli, Nanne Grönwall och Martin Stenmarck. Men där finns en stor skillnad. De fick sina framgångar väldigt snabbt, och hade därför sugen kvar. Jag tvivlar på att Sanna har samma känsla. För henne känns det mer ”tack, det gick till slut. Nu kan jag pusta ut”.

Så oavsett om hon kommer tillbaka eller inte så ska vi ändå ha kvar detta i våra minnen: På sjunde försökte vann Sanna Nielsen Melodifestivalen, och i Eurovision blev hon näst bästa svensk genom tiderna. Det är inte bara stort. Det är Sanna Nielsen-stort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *