Mellon och Eurovision i sammanfattning

Melodifestivalen och Eurovision Song Contest är över för i år, och det har varit många intressanta saker att skildra.

Melodifestivalen innehöll flera bra låtar, varierande akter och många som hade varit värdiga vinnare. Däremot var showen usel, och programledarna var inte mycket att hänga i julgran.

Det var de däremot i Eurovision, där showen var fenomenal, och full med bra låtar. Flera som gärna hade fått vinna, men med en slutlig väldigt bra vinnare, både för låtens skull och det budskap den förde med sig.

 

Här kommer de sex största snackisarna under våren, som jag tänkte avsluta med att gå igenom lite snabbt.

Mellons kris

Rätt snabbt efter första deltävlingen i Melodifestivalen riktades kritik mot showen och programledarna. De var inte bra, roliga eller riktigt med. Detta förvärrades gång efter gång, och det var alltid andra som stod ut, som den lilla flickan som pratade med Nour om jämställdhet. Tekniska problem gjorde att vinnare avslöjades för tidigt. Tittarsiffrorna sjönk och kritiken fortsatte. I de sista avsnitten såg man att de bara ville att det skulle ta slut. SVT vägrade att erkänna att de gjorde nånting fel och försökte skylla på Netflix (!) att de  tappade tittare. Uselt pinsamt.

Röstningsrobotar

Som om det inte vore nog med att så mycket med själva programmet var kasst så dök det upp en stor röstningsskandal i slutet av tävlingen. Det kom fram att det hade används röstningsrobotar för att gynna vissa artister som hade betalat för det (via skivbolagen) och därmed tjänat tusentals röster. Detta blev den sista droppen som fick Melodifestivalen 2014 att bli ett stort fiasko. Dags för en rejäl haverikommission inför nästa år.

Äntligen Sanna

Allt var dock inte hemskt. Det fanns många bra låtar med. Helena Paparizou, Alcazar, Ace Wilder, Outtrigger, det fanns flera som hade förtjänat att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Men en av dem förtjänade det lite mer. Sanna Nielsen var med för sjunde gången och den här gången gick hon hela vägen. Många röstade på henne som ett tack för lång och trogen tjänst, men hon hade också en riktigt grym ballad.

Många sa inför Eurovision att vi borde ha skickat Ace Wilder i stället, för det hade gått bättre. Dessa personer har inte sagt samma sak efter finalen i Köpenhamn. Att det var ett balladår visade sig tydligt på att alla topplåtarna var av det lugnare slaget. Bland dessa slutade Sanna trea. Hade Ace gått bättre. Det tror jag inte. Hon hade inte rått på vinnaren, och det är tveksamt om hon slagit Hollands coutrny-låt. Så tyvärr, Ace Wilder-fans. Sanna var rätt val för Sverige.

Danska showen

Danmark arrangerade årets Europa-tävling, och som de gjorde det! En fullständigt makalöst snygg show med scenografi som lyfte alla låtar, även de dåliga. Och då var ändå inte dessa så många. I mitt tyckte var detta en väldigt bra upplaga av Eurovision Song Contest låtmässigt. Många bra låtar, och också mycket konstigt, som Frankrikes och Islands färgglada galningar, Polens bröst-extravaganza och Portugals 25 år gamla Lambada. Precis som det ska vara.

Conchita Wurst

Att Österrikes artist redan i förväg var den som stod ut mest var inte så konstigt. Det är inte ofta man ser en snygg kvinna i helskägg. En rolig idé tyckte först folk, men inte alla. Homofober finns på många håll, så en person som är både man och kvinna gick då rakt inte, tyckte Ryssland och Vitryssland. Att låten dessutom handlar om alla svårigheterna som en person måste genomgå om man är annorlunda eller av icke heterosexuell läggning, det blev för mycket för en del.

Men inte för den stora massan. Europa tog till sig Conchitas berörande historia och text, och när hon stod på scen och vecklade ut sina fenix-vingar, då kändes det klart att den låten skulle vinna.

Årets vinnare är inte bara en bra låt, utan har ett viktigt budskap. Så måste det inte alltid vara i den här tävlingen, det kan gå lika bra med en alldaglig kärleks-låt, men lite då och då är det trevligt med lite djup och mening. och så blev det alltså 2014.

 

Nu är alltså vårens tävlingar slut. Den här bloggen kommer troligtvis bli vilande ett tag. Men jag hoppas att vi hörs igen till nästa säsong, när jag återigen ska guida er genom allt som har med Mellon och Eurovision att göra.

Ha det gott allesammans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *