Australien klart för Eurovision!

En av de mer oväntade nyheterna i Eurovision på många år kom under tisdagen. Australien ska vara med i Eurovision Song Contest! Och nej, ni kan sluta kolla i er kalender, det är inte första april. Detta är på riktigt.

OPERA HOUSE

Australien har länge visat tävlingen. Det är populärt att titta på, och nu ska de få testa på att tävla själv.

Så, kan det bli så att nästa års Mellovinnare får åka till Sydney eller Canberra och tävla i final där?

Nej.

Detta är av allt att döma en engångsgrej. Australien har blivit inbjudna för att vara med och fira Eurovisions 60-årsjubileum. De kommer att bli direktkvalificerade för finalen, vilket känns rätt naturligt eftersom de är ”våra gäster”.

Skulle de vinna tävlingen så kan Tyskland komma att ta över 2016, men Australien skulle få vara med och tävla igen. Men räkna alltså inte med något ytterligare återkommande inslag i ESC.

 

Det är inte första gången som ett icke-Europeiskt land är med i Eurovision. Tekniskt sett så ligger ju inte Israel i Europa, utan Asien. Men mer tydligt är exemplet Marocko, som deltog i tävlingen 1980. Detta efter som EBU, som anordnar tävlingen, har medlemmar i Europa och dess omnejd. Flera länder i Nordafrika är medlemmar, men har inte velat vara med  i tävlingen. Samma sak med ett par andra länder i Mellanöstern.

Australien är inte med i EBU, utan har alltså fått ett wild card.

Jag tycker detta är väldigt kul. Ett jubileumsår som det här ska det vara lite extra, och jag gillar detta initiativ, och som ett tack för att de tittar. Och ju fler fans som upptäcker Eurovisions charm, desto bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *