Tittarna är Andreas största fiende

På torsdagar släpper SVT klipp på hur bidragen låter. De senaste veckorna har de dock kommit ut rätt sent, så jag antar att vi får vänta lite idag också. Men så länge kommer här en genomgång av Andreas Johnsons mellohistoria, som faktiskt är som en liten tragisk, obesvarad, kärlekshistoria.

Jag skriver om honom eftersom han både har varit med många gånger, och faktiskt varit väldigt nära att vinna två gånger. Han har varit älskad av juryn, men det har alltid varit tv-tittarna som har bestämt att det inte ska gå hela vägen.

 

2006: ”Sing for Me” (trea i finalen).
2007: ”A Little Bit of Love” (tvåa i finalen).
2008: ”One Love” – Johnson & Häggkvist (åkte ut i Andra chansen).
2010: ”We Can Work It Out” (sexa i finalen).
2012: ”Lovelight” (åkte ut i Andra chansen).
2014: ”To the End” – YOHIO (som låtskrivare, sexa i finalen).

 

WEB_MELODIFESTIVALEN

Bild: TT/arkiv

 

2006: ”Sing for Me” (trea i finalen).

Efter superhiten Glorious 1999 var det länge tyst kring Andreas. Men 2006 gjorde han debut i mellon, och som han gjorde det. Han var utvald till en av jokrarna, som alltså fick komma med en låt som inte juryn hade valt ut själva. Sin engelsk-influerade Sing for me gick ut som startnummer åtta i den första deltävlingen, och tog sig direkt till final. Väl där gick det också bra, och han fick höga poäng av alla jurygrupper. Stockholms sexa var faktiskt det lägsta han fick. När alla i juryn hade röstat klart ledde Andreas.

Oturligt nog för Andreas var det två andra låtar som också gick väldigt bra, framförallt hos svenska folket. BWO:s Temple of love och Carolas Evighet. Det var länge tajt vem som skulle vinna, men till slut tog Carola hem sin tredje mellovinst. Andreas slutade trea, bara två poäng bakom BWO. Snöpligt från Andreas, men han gav inte upp. Tvärtom.

 

WEB_INRIKES

Bild: TT/arkiv

 

2007: ”A Little Bit of Love” (tvåa i finalen).

Taggad efter den snöpliga förlusten kom Andreas Johnson tillbaka året efter. Han gick ut som sista numret i sista deltävlingen, och blev solklar etta (visade det sig efteråt, när rösterna redovisats).

Startnumret som avslutare i deltävlingen blev till inledande nummer i finalen, Förutom en enpoängare från Örebro så älskade juryn honom i år igen. Det blev vara åttor, tior och tolvor. Men återigen var det svenska folket som fällde honom. Inför telefonrösterna låg han tvåa, bakom The Ark, men tv-tittarna ville hellre se Måns Zelmerlöw i ESC-finalen i Helsingfors. The ark visade sig dockokså vara för överäktiga, och Andreas slutade tvåa. Men skam den som ge sig…

 

WEB_INRIKES

Bild: TT/arkiv
2008: ”One Love” – Johnson & Häggkvist (åkte ut i Andra chansen).

Allt talade för denna kombo. Andreas hade stigit i resultaten varje år. Först trea, sedan tvåa, och nu var det dags för förstaplatsen. Med sig hade han Sveriges schlagerdrottning Carola. Vad kunde gå fel?

Rätt mycket, visade det sig.

Mycket handlade om Carola. Från att ha varit självklar stjärna i många år hade det hänt något. Bland annat hennes uttalanden om homosexuella, plus att många såg henne som förlegad, gjorde att en misstro mot henne grodde ute i landet. Trots ett bra startnummer (sist ut i andra deltävlingen) så blev det bara andra chansen för duon, som bland annat fick se sig slagna av bröderna Rongedal.

I andra chansen var det ett slutsplesträd med dueller. Johnson och Häggkvist ställdes mot Nordman. Med mer än 100 000 rösters överslag vann Nordman duellen, och fiaskot var ett faktum.

 

WEB_INRIKES

Bild: TT/arkiv
2010: ”We Can Work It Out” (sexa i finalen).

Efter den snöpliga sortin tog Andreas ett sabbatsår 2009, men återkom 2010. Han lånade en låttitel från The Beatles. Däremot hade han lämnat det vanliga brittiska soundet hemma, och gjorde en långsam, helt okej ballad.

Som brukligt när han kör solo så gick han direkt till final. Detta år var juryn inte SVT-distrikt, utan en internationell samling. Andreas hängde med hyfsat bra, men inte som tidigare år. Dock gick det halvbra. Men återigen svek tittarna. Han fick INGA poäng av telefonrösterna, och därmed slutade han sexa.

Vann gjorde Anna Bergendahl, och det är i min mening en av de sämsta vinnarna någonsin.Så Andreas hade gärna fått vinna detta år, även om hans tidigare låtar var bättre. Det fanns andra låtar i finalen som var bättre, men hade det bara stått mellan Anna och Andreas så är mitt val givet.

 

WEB_INRIKES

Bild: TT/arkiv
2012: ”Lovelight” (åkte ut i Andra chansen).

2012 var både Andreas och det brittiska 60-talssoundet tillbaka. Eller om det är 90-tal. Både och. Nu gick det dock inte lika bra som tidigare. För första gången som ensam artist gick han inte direkt till final, utan fick se sig slagen av Björn Ranelid, om än med liten marginal. I den följande Andra chansen ställdes han i en första duell mot Timoteij, och där blev det respass direkt.
2014: ”To the End” – YOHIO (som låtskrivare, sexa i finalen).

Efter att Yohio nästan vunnit ställde han upp året efter, med en lite sämre låt. Det är nästan så att man känner igen detta från en av låtskrivarnas egna upplevelser…

 

Räknar man med Yohio-låten så blir 2015 alltså sjunde gången som Andreas Johnson ställer upp. Det är respekt. Återstår att se vad tv-tittarna tycker. För uppenbarligen så älskar Andreas denna tävling, även om han inte får lika mycket kärlek tillbaka från publiken. Bara därför vore det kul med en framgång för Andreas. Kanske inte vinna, men en pallplats? Så kanske han ställer upp nästa år igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *